Pred nama najtoplije proljeće u posljednjih nekoliko godina

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Prema najavama iz FHMZ-a, proljeće će na prostoru BiH biti toplije ili nešto toplije u odnosu na prosječne vrijednosti temperatura zraka, piše Večernji list BiH.

Iako se očekuje toplije proljeće, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja. Hladnija razdoblja očekuju se u drugoj polovini marta i početkom maja. Nešto veća pozitivna odstupanja očekuju se u aprilu.

Tromjesečna prognoza pokazuje kako očekivane količine oborina u proljeće trebaju biti nešto iznad do iznad prosječnih. Signal za manju količinu oborina postoji za prvu polovinu aprila, a za nešto veće količine sredinom maja. Meteorolozi iz BiH kažu kako i svjetske prognoze upućuju na to da će ovo biti jedno od toplijih proljeća, te kako je evidentan trend porasta temperature, pa se može očekivati da svako iduće bude toplije.

– Temperatura je već u februaru bila jako visoka, a mart je oko prosjeka, odnosno malo topliji. Ova godina kao da se pomaknula za jedan mjesec, pa nam je februar izgledao kao mart, kazali su bh. meteorolozi. I maksimum oborina, koji je na ovom području bio uobičajen za kasno proljeće, odnosno juni, pomaknuo se na maj.

– To je posljedica globalnog zagrijevanja i porasta temperature. Ovisimo o Sredozemlju koje posljednjih godina bilježi nevjerojatno visoku temperaturu. Zime su blage i nema prilike da se more ohladi, a kada počinje proljeće, ono se dodatno brzo zagrijava i dosta je vlage. Zato su sve češći ekstremi – jake oborine koje se javljaju u jednom danu, kažu meteorolozi.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/