Poziv na izložbu slika „Izgubljen u antropocenu“, uglednog akademskog slikara Daria Pehara

Print
https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Pozivama Vas na izložbu slika „Izgubljen u antropocenu“, akademskog slikara iz Mostara Daria Pehara. Svečano otvorenje izložbe je u utorak 13.7.2021. u 19:30 sati u Likovnoj galeriji KSC-a u Bugojnu.

Očekujemo Vas!

Životopis

Dario Pehar, rođen 17. veljače 1967. u Mostaru. Srednju elektrotehničku školu završio je u Mostaru. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2000. godine u klasi profesorice Nade Pivac. Imao je pet samostalnih izložbi, te sudjelovao na mnogobrojnim skupnim izložbama, likovnim simpozijima i likovnim kolonijama. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na Salonu mladih u  Sarajevu 2007. godine i nagrade DHLU u FBiH 2017. godine u Mostaru. Autor je jednog javnog spomenika i murala u  Mostaru. Član je četveročlane umjetničke skupine „Nismo se dogovorili oko imena“ s kojom je imao tri izložbe. Zaposlen je na mjestu profesora slikarstva u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru.

e –mail : dariopeharart@gmail.com

Izgubljen u antropocenu

Prvi doživljaj kada dođete pred djela Darija Pehara na ovoj izložbi je osjećaj ulaska u jedan svijet smirenosti, u svijet koji vas privlači i opušta. Taj osjećaj rezultat je precizno uravnoteženih kompozicija sa suptilno usklađenim nijansama boja u kojima se spontana i ekspresivna slikarska gesta obuzdava velikim, mirnim plohama. Specifična pastelno plava nijansa koja se često pojavljuje na njegovim slikama šalje impulse, plavetnilo se razliježe prostorom i polako vam umiruje otkucaje srca. Kao kad zaronite u duboko plavetnilo i svi vanjski zvukovi iščeznu, čujete samo otkucaje vlastitog srca koje sa svakim novim otkucajem postaje sve smirenije. Poželite postati dio tog novootkrivenog svijeta, te nove stvarnosti.

Pehar suptilno na svoje apstraktne kompozicije ubacuje figuralne motive polarnog medvjeda, ledenjaka i ponekog broda. Međutim, iz te suptilnosti na pojedinačnim djelima, gledajući ciklus u cjelini, polarni medvjed preuzima glavnu ulogu, gotovo da postaje glavni nositelj emocije. Taj medvjed skupa s ledenjacima podsjeća na apsolutnu hladnoću Arktika, ali preuzima i simboliku emocionalne hladnoće čovječanstva koje je novim dobom, antropocenom, dovelo do toga da sada, taj moćni bijeli medvjed, vladar faune Arktika, danas postaje otužni simbol zbunjenosti pojedinca u tom novom dobu. Pored simbolike ugroženosti zbog globalnog zatopljenja, koja se nameće na prvi pogled, postoji i alegorijska simbolika u kojoj postavljajući medvjeda uvijek na litice, iznad ponora, u kutove ili u daljinu, Pehar dodatno naglašava osamljenost i izgubljenost pojedinca koji je okružen kaosom i raznim opasnostima.

Usprkos svim tim problemima na koje umjetnik upozorava njegove slike ne ostavljaju dojam nekog buntovništva, straha, beznađa i morbidnosti. Upravo suprotno, one djeluju meditativno, opuštajuće i optimistično, kao da nam njima poručuje kako ipak treba tražiti i pronalaziti nadu, ljepotu i sklad čak i u situacijama kada nam se čini da se svijet oko nas urušava.

Ana Mikulić

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o