Pozitivan primjer! ABA neće otpuštati radnike niti smanjivati plate, prvi put gorivo ispod 2 KM

https://www.bugojno-danas.info/novo-u-dstore-ne-trebate-platiti-skuplje-najjeftinije-mjesto-za-tehniku/' https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/

Danas smo posjetili benzinsku pumpu ABA gdje smo se uvjerili u jedan pozitivan primjer u ovom kriznom periodu za sve privrednike u BiH.

Iako radimo sa 30% svojih kapaciteta, radnice kafeterije u Bugojnu smo uputili na godišnje odmore koje ćemo, reorganizovati unutar kompanije kada isteknu godišnji odmori i koje će nastaviti raditi uprkos aktuelnoj situaciji. Smanjivanje plata ili otpuštanje radnika u našoj kompaniji neće biti“, izjavio je direktor kompanije ABA iz Travnika za portal Bugojno Danas.

Mnoge je iznenadila informacija da kafeterija ne radi tj. “Coffee to go” (kupac dođe, kupi kafu i napusti objekat bez zadržavanja) jer je takvu odluku naložila inspekcija, tražili smo povratnu informaciju od Kriznog štaba da provjeri navode inspekcije i gdje ćemo se pridržavati odluke koju je naložila inspekcija jer u drugim gradovima “Caffe to go” se prodaje na svim benzinskim pumpama bez problema, gdje svi mogu kupiti kafu i napustiti objekat što je naišlo na veliku radost kod svih onih koji su tu dolazili svakodnevno jer su svi ugostiteljski objekti zatvoreni a poznati smo kao društvo koje ne može bez kafe u većini slučajeva. Zajednica je imala koristi od ovakvih načina rada u jeku krize kad su svi ugostiteljski objekti zatvoreni jer je poznato da ABA izdaje račun uz svaki artikl, no, država za to ne mari. Propisi su se poštovali kao i linije razmaka kao i u trgovinama i drugim to go radnjama.

Obavili smo kratki razgovor sa radnicima koje smo zatekli a koji su nam kazali da im je plata legla 1. aprila kao i svakog mjeseca do sada, nekad čak legne i prije 1. u mjesecu. Ističu da se reorganizuju zbog smanjenja obima posla zbog nastale situacije ali da nema govora ni o otkazu niti o smanjenju plata na čemu su izuzetno zahvalni direktoru Baltiću za kojeg imaju samo riječi hvale.

Pratili smo aplikaciju o cijenama goriva na benzinskim pumpama u BiH i mogli smo se uvjeriti da je ABA u Bugojnu prva snizila cijene goriva, a nakon dugo vremena u Bugojnu je gorivo ispod 2 KM i to, dizel 4 koji po litru košta 1,96 KM, dok dizel 5 košta 2,06 KM po litru, značajno je pojeftinjenje s obzirom da je početkom 2019. godine cijena goriva dizel 5 iznosila 2.36 KM po litru. Kada je benzin u pitanju BMB 95 košta 2.01 KM po litru dok BMB 98 košta 2.31 KM po litru.

ABA Bugojno broji 12 uposlenih, 5 djevojaka i 7 momaka kojima nije došao u pitanje posao i egzistencija.

Nećemo dozvoliti da se Zavodi za zapošljavanje popune našim radnicima jer, hvala Bogu, ima dovoljno sredstava da nastavi raditi i na ovaj način“, zaključio je direktor kompanije ABA, Adnan Baltić, za portal Bugojno Danas.

Ne možemo a da ne spomeneo da je direktor Baltić jedini privrednik u Srednjobosnaskom kantonu koji je kupio respirator za potrebe kantonalne bolnice u Travniku te na taj način pokušao animirati i druge privrednike da se odazovu i uključe u nabavku respiratora.

https://www.bingotuzla.ba/2020/05/27/u-bingu-vikend-traje-cetiri-dana-28-5-do-31-5-2020/