Potvrda iz Tužilaštva BiH: Selmo Cikotić budžet oštetio za 9,7 miliona KM

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Aktuelni ministar sigurnosti BiH optužen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti tokom svog mandata na poziciji ministra odbrane BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je jučer optužnicu protiv Selme Cikotića (SDA), ministra sigurnosti BiH zbog zloupotrebe položaja i ovlasti tokom svog mandata na poziciji ministra odbrane BiH.

Ova informacija zvanično je danas i potvrđena iz Tužilaštva BiH.

Cikotić se tereti da je oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, kao i da je pribavio imovinsku korist drugima u višemilionskom iznosu.

Optuženi se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, obavljajući funkciju ministra odbrane BiH, zloupotrebio službeni položaj ministra državnog ministra tako što je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana, izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme.

 – U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, izvršio izmjene ugovora, nakon čega je firma “Scout” d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog oružja i municije, koji je bio predviđeno za otpis i prodaju, kako bi se smanjenjili troškovi čuvanja i skladištenja, izmjenama  ugovora izvezio o oružje i municija višeg kvaliteta i potražnje na tržištu i time oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio materijalnu korist u višemilionskom iznosu – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, na poziciji državnog ministra odbrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzročio štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/