Potpredsjednica Federacije uštedjela 161 hiljadu maraka

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Ured za reviziju institucija FBiH prvi put, nakon niza godina, dao je pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima o radu Ureda predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH za 2015. godinu.

Ured za reviziju institucija FBiH prvi put, nakon niza godina, dao je pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima o radu Ureda predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH za 2015. godinu.

– Po našem mišljenju, finansijski izvještaji Ureda Predsjednika i dva potpredsjednika FBiH po svim važnim pitanjima prikazuju istinito i fer stanje imovine i obaveza – navodi se u zaključku revizora.

Za razliku od prethodnih godina, kada su revizori o utrošku budžeta Ureda predsjednika i potpredsjednika Federacije uglavnom davali mišljenja s rezervom, u izvještaju za proteklu godinu vidljivo je znatno smanjenje rashoda, posebno kada je riječ o kabinetu potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović. U odnosu na 2014, kabinet potpredsjednice Federacije smanjio je rashode u ukupnom iznosu od 193.942 KM, dok je u godini na koju se izvještaj odnosi i odobreni operativni budžet potrošeno 161.413 KM manje.

Pozitivne rezultate poslovanja donekle je zasjenila isplata takozvanog „bijelog hljeba“, koja je i u protekloj godini odnijela značajan dio budžeta Ureda predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. Na ime naknada plaće nakon prestanka javne funkcije te otpremnina zbog odlaska u penziju, bivšim uposlenicima i savjetnicima u 2015. isplaćeno je ukupno 312.339 KM, a da ta sredstva, kako su naveli revizori, nisu posebno planirana u budžetskom zahtjevu, niti su odobrena budžetom FBiH za 2015. godinu.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović u razgovoru za Faktor kaže da se ona ne slaže sa isplatom naknada po osnovu „bijelog hljeba“, ali da je zakon takav kakav jeste i mora se poštovati.

– Zasmetalo mi je to što su pojedini mediji od cjelokupnog revizorskog izvještaja akcentirali samo taj dio koji se odnosi na bijeli hljeb, jer smo zaista mnogo radili na tome da se poprave neki propusti koji su postojali ranije i u tome smo i uspjeli, o čemu jasno govori i pozitivno mišljenje koje su dali revizori. S druge strane, nešto na što mi ne možemo utjecati predstavlja se kao rastrošnost i zanemarivanje obaveza, što apsolutno ne stoji – naglašava Mahmutbegović.

Dodaje da stavka za isplatu bijelog hljeba nije bila posebno predviđena budžetom jer je isplaćivana putem već postojećih računa bivših uposlenika.

– U periodu dok je tim ljudima isplaćivan tzv. bijeli hljeb, mi nismo nikoga novog primili i tako smo i uštedjeli blizu 30 posto budžeta. Naravno da u revizorskom izvještaju ima i onih primjedbi na koje se može utjecati i na tome ćemo svakako nastaviti raditi – zaključuje Mahmutbegović.

Kebo, ljubitelj parfema

Čelnici Federacije u prethodnom sazivu – predsjednik Živko Budimir i potpredsjednici Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić – redovno su od revizora dobijali „mišljenja s rezervom“, a pojedine stavke izvještaja iz njihovog mandata pokazuju bestidnu rastrošnost. Osim činjenice da je Budimir upošljavao čak sedam savjetnika, a njegovi potpredsjednici po šestero, u revizorskom izvještaju iz ureda Mirsada Kebe za 2011. godinu zabilježeno je, između ostalog, povećanje veće od 900 posto po osnovu isplata za prekovremeni rad koje se odnosilo na plaće šefa ureda, tehničkog sekretara i Kebinog vozača. Unatoč tome što su svi primali naknade za topli obrok, uposlenici Kebinog ureda svakodnevno su se hranili o budžetskom trošku, a jeli su i pili u najskupljim sarajevskim restoranima.

Kebo je bio široke ruke i kada je u pitanju davanje poklona za razne praznike, pa su tako u 2011. kupljeni parfemi, kravate i šalovi u ukupnom iznosu od 6.600 KM. Tokom 2013. godine Kebini vozači za gorivo su potrošili 30.000 KM, 40.000 maraka potrošeno je na službena putovanja, a gotovo 50.000 KM na reprezentaciju – kupovinu parfema, umjetničkih slika i drugih poklona za koje nisu postojali fiskalni računi, niti je dokumentirano za koga su kupljeni.

(M. Radević/Faktor.ba)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/