Post u službi zdravlja: 7 prednosti cjelodnevnog gladovanja u zdravstvenom smislu

Organizovan iftar za 250 građana Bugojna 15.6.2017.
https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Skoro 1,6 milijardi ljudi širom svijeta ovog mjeseca se suzdržava od jela i pića.

Duhovne prednosti ovog mjeseca su gotovo nebrojive, ali šta je sa našim tijelom?  Postavlja se pitanje koliko je post zdrav za naš organizam. Postoji nekoliko različitih studija koji navode više prednosti nego što možemo zamisliti. Ovo su samo neke od njih, naveo je Mvslim.com

1. Protok krvi

Kada postite, manje krvi ide iz vašeg srca u digestivni sistem, što znači da krv cirkulira ravnomjerno i prema drugim dijelovima organizma. Krvni sudovi se pročišćavaju brže što dovodi do smanjivanja razine holesterola i smanjuje rizik od bolesti srca za 58 posto.

2. Pluća

Dok dišemo, neprestano udišemo toksine iz naše okoline. Post omogućava da se oni uklone iz naših pluća. 

3. Probava

Budući da su želudac i crijeva manje aktivni tokom mjeseca, oni  se čiste i uređuju što omogućava efikasnije probavu.

4. Bubrezi

Kada postite, bubrezi povećavaju proces eliminacije nekorisnih materijala (so i voda), što smanjuje krvni pritisak. 

5. Mozak

Post povećava aktivnost mozga, jer stimulira proizvodnju faktora DNF. Ovaj protein aktivira moždane ćelije i konvertira ih u nove neurone. Također, štiti matične ćelije povezane sa Parkinsonovom i Alzheimerovom bolesti.

6. Imunološki sistem

Post poboljšava imunološki sistem jer reducira radikalna oštećenja i izgladnjuje ćelije raka.

7. Metabolizam

Post ubrzava i daje više energije metabolizmu jer se naš digestivni sistem odmara. Ovo omogućava da se kalorije brže sagorijevaju. Usporava staranje i može vam produžiti život za nekoliko godina.

Postač ima dvije radosti

Vjernici su iz ramazanskog posta izašli odlučniji i jači. Oni su spremni da se uhvate u koštac sa životnim problemima i s više nade u pobjedu ulaze u borbu sa teškoćama. Materija je nastojala da ih nadvlada, ali su oni nju savladali. Strasti su htjele da ih podčine, ali su oni njih pokorili. Šta se to, onda danas može ispriječiti pred nama?

Post je osjećaj odgovornosti. On je osjećaj uspjeha u radu i želja da se ustraje u svakom zadatku. On je osjećaj zadovoljstva u grudima, topline u srcu i ljepote u oku. Zato postač kad iftari osjeti sva ova zadovoljstva, zadovoljstvo sigurnosti i zdravlja, zadovoljstvo pobjede nad strastima, zadovoljstvo uspjeha u radu i mnoga druga zadovoljstva. Sva ova i slična zadovoljstva predstavljaju samo jednu od dvije radosti postača, i to onu koja je manje vrijedna. Druga vrsta radosti koja ostaje za kasnije to je radost koju je nemoguće opisati niti joj može iko odrediti pravu vrijednost osim Stvoritelja svjetova.

U hadisi-kudsijju stoji da je Uzvišeni Allah rekao: „Nagrada za dobro koje čovjek čini umnogostručava se od deset do sedamsto puta, osim posta. Post pripada Meni i Ja za njega posebno nagrađujem, jer se čovjek samo u Moje ime odriče pića i hrane. Postač ima dvije radosti, jednu kada se iftari i, drugu, koju će doživjeti na drugom svijetu, a to je radost susreta sa Gospodarom.”

Muslimani u Bugojnu započinju post večeras u 03:29, a iftar je u 20:06, post će trajati 16 sati i 35 minuta dakle potpuno odricanje od hrane, pića, pušenja, spolnih i bilo kojih drugih tjelesnih zadovoljstava, ali i nedoličnog govora i ponašanja od zore do zalaska sunca u ime Allaha.

Tekst: radiosarajevo.ba/Bugojno Danas

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/