Posljednji pozdrav heroju i osnivaču ratne bolnice u Bugojnu Prim. dr. Enizu Rujancu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Danas je Bugojno pogodila tužna vijest, a riječ je o smrti uvaženog i vrsnog hirurga Prim. dr. Eniza Rujanca. Portal Bugojno Danas je u svojoj arhivi pronašao značajne podatke o doktoru Rujancu na koje bismo trebali biti svi ponosni.

Dr. Eniz Rujanac rođen je 13.05.1956. godine u Donjem Vakufu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1980. godine. Po povratku u rodni grad dobio je zaposlenje u Domu zdravlja kao ljekar opšte prakse. Kako ga je zanimala hirurgija, tokom 1985. prelazi u Medicinski centar u Travniku gdje počinje specijalizaciju. Klinički dio stažiranja nastavlja u Zagrebu. Specijalistički ispit iz opšte hirurgije položio je 1990. i vratio se u Medicinski centar u Travniku. Kao mladi specijalista u periodu do izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu nije se bavio naučnim radom. Početkom rata imenovan je za šefa prve Ratne bolnice u BiH i to u Bugojnu čije je osnivanje tokom Rata vodio Dr Eniz zajedno se dr Čizmom, dr Strukar Mustafom, dr Ćatić Irhadom. Organizovao hirurgiju u Bugojnu. Otvorio 1992. skladište medicinske opreme JNA. Spasio je na hiljade života kada je bilo najteže u BiH.

Tokom rata u Bolnici je obavljeno:

  • 1250 operacija u opštoj anesteziji
  • 420 ratnih ozljeda abdomena sa povredama ostalih organa
  • 31 amputacija gornjih ekstremiteta
  • 142 poktoljenične amputacije
  • 85 amputacija stopala
  • Obrađeno 20 ozljeda krvnih živa ekstremiteta i pet ozljeda krvnih žila abdomena
  • Ugrađen 21 operativni zahvat ugradnje vanjskih fiksatora i još pet koji su konzervativno urađeni.
  • Obavljeno 15 operacija na grudnom košu i abdomenu, četiri kraniotonije, četiri urološke operacije, šest ginekoloških i 19 rekanalizacija debelog crijeva.
  • Od mirnodopskih redovnih operacija obavljeno je 49 perforacija ulkusa, 53 operacije slijepog crijeva, 31 operacija uklještene kile i osam dječijih kila, tri resekcije želuca i 25 operacija kamenca na žuči.
  • Šivena je vena kava a od samog spomena njenog imena ježi se svaki hirurg. Malo ih je imalo šansu da zbrinu ovu vrstu povrede jer čovjek iskrvari prije nego što stigne do operacijskog stola, a ratna bolnica je to radila uspješno, bila je bolnica na prvoj liniji fronta.

Uz ove operacije koje se do rata u Bugojnu nikada nisu radile, u Ratnoj bolnici je obavljeno i 5635 manjih operativnih zahvata sa lokalnom anestezijom i 69.731 pregled u prijemnoj ambulanti i ostao je zapisan broj od 52.582 bolno-opskrbna dana.

Uz asistenciju dr. Melike Mahmutbeović, prvu operaciju u Ratnoj bolnici obavio sam 30. maja 1992. godine. Pacijent je bio Besim Učambrlić, komandant 370. donjevakufske brigade. Sjećam se i porodilje dovezene iz Gornjeg Vakufa. Da bi stigla do Travnika, trebalo joj je tri dana, a vremena nije bilo. Sa dr. Melikom Mahmutbegović i dr. Reufom Hadžibegovićem ginekologom, obavili smo uspješan carski rez. Taj dan je jedan od najljepših kojih se sjećam iz rata“, prisjećao se dr. Eniz Rujanac svojevremeno.

Doktor Rujanac je od običnog stola za previjanje osmislio sto za gipsanje većih dijelova tijela. Improviziralo se i sa pomoćnim materijalom. Od manžeta za krvni pritisak napravljeno je sredstvo za zaustavljanje krvarenja koje je korišteno na terenu.

Bio je načelnik Ratne bolnice Bugojno. Načelnik i organizator ratne hirurgije u Bugojnu. Prvi direktor opće bolnice Bugojno koju je vlast uništila.

2016. je promovisan u Primariusa od strane Federalnog ministra zdravstva Dr Vjekoslava Mandića.

U oktobru 2016. zbog moždanog udara otišao je na dugo bolovanje a zatim i u invalidsku penziju, nažalost, umro je 10.5.2020. godine.

Bugojno-danas.info

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o