Porezna uprava FBiH poručila građanima: Ovo je vaša domovina, prijavite one koji ne plaćaju porez

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Porezna uprava Federacije BiH je 7. februara 2017. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 230 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Sjedište Porezne uprave FBiH u Sarajevu FOTO: ARHIV Sjedište Porezne uprave FBiH u Sarajevu FOTO: ARHIV
U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 65 neprijavljenih radnika, 21 objekat u kojim se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 94 obveznika koji nisu izdavali račune i 28 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćna su 52 objekta i izdata 146 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 328.410 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će i tokom 2017. godine nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Porezna uprava poziva porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, saopćeno je iz ove institucije.

– Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnom nivou kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obaveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu sa poreznim i drugim propisima Federacije BiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava. Poštovani građani, ovo je vaša domovina i u njoj trebate biti sretni. Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i ne plaćaju poreze, jer porez je vaš novac. Učinite korak za domovinu i svoju sreću i Poreznoj upravi Federacije BiH, uz punu diskeciju, prijavite nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem emaila sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, putem besplatnog poziva 080 020 333 i putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “nepravilnosti“ – navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

faktor.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/