Pojačane inspekcijske kontrole na području FBiH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Federalna uprava za inspekcijske poslove je od 3. oktobra otpočela treći ciklus pojačanih inspekcijskih kontrola na području cijele FBiH iz svih oblasti inspekcijskog nadzora.

Shodno zaključcima Vlade FBiH, akcentat u provođenju inspekcijskih aktivnosti bit će stavljen na kontrolu rada „nacrno“ i suzbijanje sive ekonomije.

Iz Uprave napominju da su u prethodnom periodu izvršena dva ciklusa pojačanih inspekcijskih kontrola na području svih 10 kantona, o čemu je Uprava u više navrata obavještavala javnost i transparentno iznosila informacije i podatke u vezi s rezultatima izvršenih inspekcijskih kontrola.

Inspekcijske aktivnosti se provode u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, putem mješovitih inspekcijskih timova.

Naglašavaju da će, u skladu s dosadašnjom praksom, svi kantoni i općine u FBiH biti ravnomjerno zastupljene prilikom vršenja inspekcijskih kontrola, a prema utvrđenom Programu pojačanih inspekcijskih nadzora za period oktobar-decembar 2016. godine, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Dalje se navodi da je u prethodna tri dana izvršeno 365 nadzora, izrečeno 148 prekršajnih naloga u iznosu od 228.351,00 KM, naložena je naplata naknada za vode, šume, ceste i zrak u iznosu od 105.979,50 KM, te izrečeno 17 mjera zabrane rada, kontrolirano je 249 radnika, od čega je 21 zatečeno „nacrno“, a zahvaljujući vršenju kontrola, pet je novoprijavljenih radnika. Kod 82 subjekta nadzora je konstatovano da posjeduju fiskalni uređaj, a kod 14 subjekata je utvrđeno da ne izdaju fiskalni račun.

Na kraju naglašavaju da je djelokrug i misija Federalne uprave za inspekcijske poslove dosljadno provođenje zakona na području cijele FBiH, te su pozvani svi privredni subjekti nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/