Pojačan inspekcijski nadzor u Federaciji BiH

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Federalna uprava za inspekcijske poslove od jučer počinje akciju pojačanog inspekcijskog nadzora u svih deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, najavio je na pres-konferenciji direktor te uprave Anis Ajdinović.

– Akcija će trajati sve dok bude potrebe – dodao je.

Angažirano je više od 90 inspektora iz oblasti tržišne, turističko-ugostiteljske, sanitarno-zdravstvene, farmaceutske, saobraćajne, šumarske, veterinarske, vodne, urbanističko-ekološke, inspekcije za hranu, inspekcije rada i zaštite na radu te poljoprivredne inspekcije.

Svrha je, po riječima Ajdinovića, bolji nadzor u pogledu poštivanja zakonskih i podzakonskih propisa te stabilizacija stanja u oblastima zdravstva, zapošljavanja, ugostiteljstva i turizma, saobraćaja, okoliša, zaštite voda i šuma, sigurnosti hrane i zaštite na radu.

– Obavještavamo sve privredne subjekte u FBiH da će inspekcijske kontrole vršiti mještoviti inspekcijski timovi i da će trajati sve dok se ne konstatuje da je stanje u predmetnim oblastima nadzora poboljšano. Također napominjemo da će inspekcijske kontrole biti vršene i izvan radnog vremena. Aktivnosti inspekcijskih timova bit će usmjerene prevashodno na dosljednu primjenu Zakona o fiskalnim sistemima te na ispunjavanje higijenskih, zdravstvenih, veterinarskih, saobraćajnih, okolišnih i drugih minimalnih uvjeta u pogledu rada privrednih subjekata, a poseban aspekt kontrola bit će usmjeren na djelovanje subjekata koji ne posjeduju potrebnu registraciju za rad od nadležnog organa – kazao je Ajdinović.

Najavio je pojačan nadzor nelegalnog prometa vozila te prijevoza ljudi i roba te posebno naglasio kontrolu da li u uvoznim proizvodima ima štetnih i otrovnih supstanci, kao i kontrolu uvoza i zdravstvene ispravnosti lako kvarljivih roba i fitosanitarne ispravnosti bilja i biljnih proizvoda.

– Ističemo da će, osim navedenih federalnih inspekcija, pojačane kontrole vršiti 41 federalni granični inspektor iz oblasti prekogranične sanitarne i fitosanitarne kontrole i kontrole kvaliteta te će u cilju efikasnijeg provođenja inspekcijskih nadzora, biti zatražena podrška drugih federalnih i državnih organa – Poreske uprave FBiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje, kantonalnih službi za zapošljavanje, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova te Ministarstva sigurnosti BiH – Službe za poslove sa strancima – naveo je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ako inspektori konstatiraju grubo kršenje zakonskih propisa, rad bez registrovane djelatnosti ili neizdavanje fiskalnih računa, osim novčanih kazni, mogu izricati zabranu rada.

Ajadinović je pozvao sve privredne subjekte u FBiH da preispitaju vlastito poslovanje i blagovremeno ga usklade sa zakonom da ne bi trpjeli represivne inspekcijske mjere.

Posebno je pozvao građane u FBiH da kod kupovine proizvoda ili korišćenja usluga privrednih subjekata, obavezno zatraže fiskalni račun jer je to zakonska obaveza, njihova i privrednih subjekata.

Građanima je Ajdinović poručio da uočene nezakonitosti prijave na broj stalno otvorene telefonske linije: 033 /22 66 44 i tako doprinesu efikasnijoj realizaciji planiranih inspekcijskih aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove.

FENA

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/