Pohod „Putevima oslobodilaca Kupresa 1994.“

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu “Za tebe BiH” – Općinski odbor Bugojno i Planinarsko društvo „Koprivnica“ uspješno su organizovali pohod „Putevima oslobodilaca Kupresa 1994.“ .

Po okupljanju na platou pored KSC-a delegacije učesnika i općine Bugojno na Šehidskom mezarju su položile cvijeće i proučile fatihu pred duše svih poginulih pripadnika Armije RBiH i MUP-a.

Oko 30-tak učesnika do Koprivnice je prevezeno autobusom gdje je izvršena smotra, kao i sve neophodne priprema za pohod ka platou Jarčišća.

Po dolasku na plato Jarčišća o značaju Kupreške operacije, koju su jedinice bugojanske 707.-me brdske brigade sa ostalim formacijama 7. Korpusa Armije RBiH-ne uspješno vodile tokom oktobra i novembra 1994.godine govorio je jedan od ratnih komandanata, danas predsjednik Općinskog udruženja „Za tebe BiH“, Abdulah Jeleč. Kako je istakao Jeleč oslobađanjem platoa Jarčišće, kao i drugih padina na Stožeru i Šuljagi, potpuno su neutralizirani artiljerijski položaji sa kojih je Vojska RS, posebno 1992.godine ali i do oslobođenja Kupresa, granatirala uže gradsko jezgro Bugojna. Uspješnim okončanjem Kupreške operacije, kako je naglasio Jeleč, puštanjem od strane Armije da uđe u oslobođeni Kupres u ratne operacije prema srpskom agresoru vratio se HVO, a s druge strane stvorene su pretpostavke za kasnije oslobađanje Donjeg Vakufa.

Učesnici su sa Jarčišća preko Hardovice, nakon gotovo12 km pješačenja, pohod okončali vojničkim grahom na Han Luci.

 

rtv.bugojno.org/Osman Mešan

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/