Podignuta optužnica protiv Sadika Ahmetovića

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Optuženi se tereti da je za vrijeme kada je obnašao funkciju Ministra sigurnosti BiH, tokom 2011. i 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sadika Ahmetovića za period dok je bio ministar sigurnosti BiH tačnije za određene radnje u 2011. i 2012. godini

Optuženi se tereti za koruptivno kazneno djelo, odnosno da je zlouporabom položaja ili ovlasti i potpisivanjem ugovora o djelu, omogućio uposleniku sticanje nezakonite imovinske koristi, nanijevši štetu budžetu BiH.

-Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu ovlaštene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obnašao funkciju Ministra sigurnosti BiH, tijekom 2011. i 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću (1983.), potpisao sa navedenim Ugovore o djelu, kako bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH. Međutim, Adnan Bektić nikada nije obavljao navedene ugovorom opisane poslove i zadatke – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na navedeni način, dodaju, optuženi Ahmetović Sadik je omogućio navedenom da prima naknadu prema Ugovoru o djelu, iako je znao da navedeni opisane poslove nije radio.

-Na taj način je omogućio Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema Ugovoru o djelu i isplati dnevnica u ukupnom 15.680 KM za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine. Optuženi se tereti da je iskorištavanjem svog službenog položaja, ministra sigurnosti, pribavio protupravnu imovinsku korist Bektić Adnanu, u iznosu večem od 10 000 KM, čime je počinio kazneno djelo-zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. Kaznenog zakona BiH – saopćili su.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/