POD SLOGANOM “IDEMO SADITI”: Svijet slavi Dan planete Zemlje

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/vikend-akcija/

Dan planete Zemlje, obilježava se svake godine 22. aprila na svim kontinentima brojnim događajima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša, a ove godine pod sloganom “Trees for the Earth” (Idemo saditi) zato što drveće pomaže umanjiti štetno djelovanje klimatskih promjena.

Obilježavanje toga dana usmjereno je ka zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i želi skrenuti pozornost na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona širom SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 miliona ljudi, a prozvane su “Nacionalnim skupom o okolišu”.

Obilježavanje Dana na međunarodnom nivou ponovo je aktualizirno 1990. kada je u manifestacijama učestvovalo više od 200 miliona ljudi širom svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine.

UN je 2009. godine proglasio 22. aprila i “Međunarodnim danom majke Zemlje”.

avaz.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/