Počinje tradicionalna manifestacija „Vrbanja ‘93- šehidima dova živima opomena“

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Povodom obilježavanja  22.-ge godišnjice  stradanja bošnjaka Vrbanje, Udruženje gradjana -porodice stradalih Vrbanja 1993. , i MIZ Bugojno organizuju  tradicionalni program: Vrbanja- šehidima dova, živima opomena.Zvanični program počinje danas ,promocijom dokumentarnog filma, a centralni dogadjaji   biće upriličeni  u nedjelju, 26.jula.

U bugojanskoj mjesnoj zajednici Vrbanja i ove godine na dostojanstven način, biće obilježena 22.godišnjica stradanja 45 bošnjačkih civila, koje su u periodu od 17. do 28. jula 1993. ubili pripadnici HVO-a. Žrtve su bile uglavnom žene i osobe starije od 55 godina. U znak sjećanja na sve žrtve ovog gnusnog zločina, Udruženje građana -porodice stradalih Vrbanja ‘93. i MIZ Bugojno organizovaće niz prigodnih sadržaja. U srijedu, 22. jula u pozorišnoj dvorani KSC-a u 20 sati biće upriličena promocija dokumentarnog filma „Herceg Bosna, zločin i kazna“ koji je rađen u produkciji Saveza logoraša BIH.Jučer u poslijepodnevnim satima, Asocijacija mladih SDA Bugojno organizovala je akciju uredjenja i čišćenja spomen obilježja u Vrbanji.

Program će biti nastavljen u petak ,kada će prije džume namaza u 12 sati i 45 minuta u svim džamijama na području bugojanskog medžlisa biti proučen jasini šerif pred duše šehida Vrbanje. U subotu u 8 sati ispred džamije u Vrbanji kreće tradicionalni peti po redu pohod – Put spasa Vrbanja 2015 koji se i ovaj put organizuje u saradnji sa PD Koprivnica. U nedjelju, 26.jula u 11 sati i 45 minuta na centralnom gradskom spomen obilježju biće proučena fatiha te položeno cvijeće a potom i fatiha na mjestu spomen obilježju u Vrbanji , gdje će biti upriličeno i obraćanje načelnika općine i gostiju . U 12 i 30 kreće protestna šetnja do džamije u Vrbanji gdje će biti proučen Jasini šerif a nakon podne namaza će biti upriličen i prigodan vjerski program. Tradicionalno, cjelokupan program biće završen obilaskom šehitluka u Vrbanji.

 

rtv.bugojno.org

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o