Počela lutkarska magija u Bugojnu, 12. Bugojansko lutkarsko bijenale

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U ponedjeljak, 11.09.2023., zvanično počinje lutkarska magija u Bugojnu. Lutke su oživjele u Bugojnu, a mali gradić i ove godine u pet dana postaje poznat kao Lutkopolis, gdje njegovi građani uživaju u šest takmičarskih predstava ovogodišnjeg Bijenala, ali i u bogatom pratećem programu koji uključuje predstave, radionice, scenska čitanja i umjetničke izložbe.

Tradicionalno, i ovogodišnje Bijenale započinje umjetničkom izložbom u Umjetničkoj galeriji Kulturno-sportskog centra Bugojno. Ove godine, stanovnici Lutkopolisa su imali priliku prisustvovati umjetničkoj izložbi „Osvrt“ Sadka Hadžihasanovića, nakon koje su imali priliku prisustvovati svečanoj ceremoniji otvaranja Bijenala.

Najmlađe ljubitelje lutkarske umjetnosti, ali i one starije, u Lutkopolis s pjesmom uvode najmlađi članovi bugojanskog hora Horoljupci. Na otvorenju ovogodišnjeg Bijenala obratili su se i direktor Kulturno sportskog centra Bugojno, Mirza Idrizović, ujedno i direktor Bijenala, Vahid Duraković, Organizator kulturnih aktivnosti, ujedno i član Umjetničkog vijeća, zajedno sa predsjednicom Umjetničkog vijeća Dubravkom Zrnčić-Kulenović, a Bijenale je zvanično otvorenim proglasio načelnik Lutkopolisa i grada Bugojna, Hasan Ajkunić.

Na ceremoniji otvaranja predstavljen je ovogodišnji program, te je uručena nagrada za Počasnog građana Lutkarske Republike, koja je ove godine pripala Živomiru Jokoviću, jednoj od najznačajnijih ličnosti u svijetu lutkarstva. Joković je u svojih 70 godina umjetničkog rada dobitnik brojnih nagrada, uključujući Oktobarsku nagradu grada Zemuna za razvoj lutkarstva, Plaketu grada Beograda za razvoj lutkarstva u Beogradu, nagrade na Susretu profesionalnih pozorišta lutaka za razvoj lutkarstva, Nagradu za životno djelo „Mali princ“, a od ove godine dobiva i status Počasnog građanina Lutkarske Republike. Nagradu su uručili predsjednica Umjetničkog vijeća Lutkarske Republike Dubravka Zrnčić-Kulenović, član Umjetničkog vijeća Vahid Duraković i direktor Bijenala, Mirza Idrizović.

Nakon svečane ceremonije otvaranja, stanovnici Lutkopolisa su pogledali prvu predstavu u takmičarskom dijelu Bijenala, predstavu Dječijeg pozorišta Republike Srpske „Sedam gavranova“ u režiji Jakuba Maksimova. Ova lutkarska predstava, zasnovana na tradicionalnoj srednjovjekovnoj bajci, govori o tome kako je riječ moćno oruđe. Režiser Maksimov o predstavi kaže da je bio inspirisan slovačkom, poljskom i austrijskom verzijom, ali najviše češkoj, i njemačkom verzijom Braće Grimm. Jakub Maksimov potpisuje dramatizaciju i režiju ove predstave, dok scenografiju potpisuje Olga Zilinska, kompoziciju Lazar Novkov, dizajn plakata potpisuje Miloš Despenić, a fotografiju Igor Motl. U predstavi igraju Aleksandra Spasojević, Đorđe Janković, Slobodan Perišić, Saša Terzić, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Rade Kostić i Dragan Vučić. Nakon predstave je tradicionalno održan okrugli stol, čiji je moderator bugojanskoj, ali i regionalnoj publici poznato lice, Strajo Krsmanović. Članovi žirija ovogodišnjeg Bijenala, kao i članovi dječijeg žirija su imali priliku razgovarati o odgledanoj predstavi sa glumcima i režiserom.

Prvi dan XII. Bugojanskog lutkarskog bijenala završava lutkarskim radionicama koje vodi Toni Leaković, član ovogodišnjeg žirija.

Lutkopolis i njegove lutke s uzbuđenjem su završili prvi dan Bijenala, i željno iščekuju drugi dan Bijenala, koji će započeti u 11 časova lutkarskom predstavom „Olovni vojnik“ Pozorišta mladih iz Sarajeva u režiji Maria Drmaća.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/