Plastenička proizvodnja Bugojanca Nihada Gurbete

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Pravo povrtno carstvo nalazi se u naselju Vrbanja, uz magistralni put Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, u plastenicima čiji je vlasnik Nihad Gurbeta iz Bugojna.

U devet plastenika, ukupne površine devetsto kvadrata, ovaj uspješni poljoprivrednik proizvodi veoma kvalitetne paprike i paradajz.

-U jednom plasteniku je žuta paprika „babura“, koje sam već ubrao oko petsto kilograma. Tržištu sam ponudio, također, približno istu količinu paradajza, kaže ovaj Bugojanac.

Dodaje da je branje crvene paprike „roge“ u sedam plastenika tek počelo i da, do okončanja berbe, očekuje odlične prinose.

Dosad je, kaže, uspio prodati i ostalo povrće, koje nije pod najlonom.

-Na oko sedamsto kvadrata je grah, a na 250 kvadrata patlidžan. Krompirom i crvenim lukom zasijao sam četiri duluma zemljišta, a kupusom tri, naglasio je.

Veli kako se želio okušati i u proizvodnji voća, te da je na imanju u Golom Brdu formirao voćnjak, sa oko 160 stabala šljive.

-Na ovaj način, obezbjeđujem dodatne prihode za život porodice. Nije mi teško, jer imam podršku supruge, sina i kćerke, ističe Gurbeta.

Bez obzira na početne teškoće u formiranju  plastenika, čiju je kupovinu najvećim dijelom sam finansirao, namjerava iduće godine proširiti proizvodnju.

Mevlida Ridžal/RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/