Piše: Željko Luleđija – „PUŠU NEKI NOVI VJETROVI“

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Javna raprava o Nacrtu Budžeta Općine Bugojno za 2017.godinu, koja je održana 15.februara/veljače u Kristalnoj sali Općine Bugojno, na osnovu svega viđenog i doživljenog, van svake sumnje, od objektivnog promatrača zaslužuje pohvale i visoke ocjene. To, uostalom potvrđuju i izjave njenih sudionika. Dobri poznavatelji ovdašnjih lokalnih javnih rasparava i društveno političkih zbivanja u lokalnoj zajednici, pa i kritičari lokalne zbilje, nakon ove javne rasprave, mogu se s pravom ponadati, kako u društveno političkom životu lokalne zajednice „pušu neki novi vjetrovi“, koji bi trebali pokrenuti još snažniji lokalni razvoj na sveopću doborbit ovdašnjih građana, a posebice mladih. Ova konstatacija može se temeljiti na nekim činjenicama, koje su obilježile tok i rezultate ove javne rasprave.

Kao prvo, za razliku od ranijih godina javna rasprava o Nacrtu Budžeta Općine Bugojno protekla je u potpuno novijem ozračju, opuštenijoj atmosferi i daleko konstruktivnijem dijalogu. Krasile su je odlike: sažetosti u obraćanjima, konkretnosti u prijedlozima ,konstrukrivnosti i vođenju korektnih nastupa i uvažavanja sagovornika i njihovih prijedloga. Korisnici budžetskih sredstava u svojim zahtjevima, za razliku od ranijih godina, najmanje su govorili o svojim uspjesima, a više o konkretnim prijdlozima, a svoje istupe završavali su zahvalama za podršku njivom radu od strane općinskog načelnika Hasana Ajkunića i Općinskog Vijeća Bugojno. Riječju, narodski rečeno rasprava je imala glavu i rep. Uz korisnike sredstava Budžeta dodatni značaj, težinu i kostruktivnost u vođenju javne rasprave dali su načelnik i nezaobilazno općinski vijećnici, koji su u svojim obraćanjima, ponudili niz konkretnih inovativnih prijedloga i rješenja, poput formiranja Timova za investicije u lokalnoj zajednici, zatim za pisanje i realiziranje projekata, sporta poljoprivrede, formiranja servisa i vodića za investitore. Bilo je govora o: unapređenju pomoći porodiljama, realizaciji otvaranja školske ambulante u Trećoj OŠ, te nastavku gradnje planinarskog doma u Dubokoj, kao i o trasferima za zapošljavanje mladih. U obraćanjima spominjani su i značajni uspjesi lokalne zajednice, u poređenju sa drugim u bližem i daljem okruženju, kada su u pitanju trošenja buđžetskih sredstava za obrazovanje (lani 309 stipendija), zatim infrastruktura (asfalt stiže na najudaljenija ruralna područja poput Kordića i Planinice), tu su i  brojna priznanja na Kantonu za uspjehe u oblasti sporta, u prošloj godini. Nije suvišno spomenuti, kako je Općina Bugojno lani zaprimila 5.000 zahtjeva za novčanu poporu za razne namjene, mimo planiranih sredstava Bužeta.

Snažan odjek izazvao je  i poziv Načelnika Hasana Ajkunića, da svi građani sukladno svojim mogućnostima,  bez razlike na politička opredjeljenja i političku pripadnosti, te obavljanje nekih od političkih funkcija na lokalnom i višim niovima vlasti, uvijek imaju u vidu i na prvom mjestu svoje Bugojno,te da zajednički rade u interesu njegovog razvoja i prosperiteta, te boljeg življenja njegovih građana. U tom smislu, apelirao je na jačanje međustranačkih aktivnosti u cilju razvoja dvosmjerne komunikacije lokalne zakonodavne i izvršne vlasti sa partnerima na višim nivoima, te stvaranja povoljnijeg miljea za investiranje u lokalnoj zajednici.

Na raspravi je zaključeno, da svi zainteresirani korisnici sredstava Budžeta Općine Bugojno za 2017.godinu, svoje komentare, prijedloge i sugestije na njegov Nacrt mogu dostaviti zaključno sa danom 22.februara/veljače 2.017.godine. Potom će prispjeli materijali biti razmatrani, te će se u skladu sa realnim mogućnostima pozicionirati konačne stavke trasfera u Bužetu Općine Bugojno za 2017.godinu. Pretpostaviti je, da će se iznaći rješenje za zahtjev uvrštavanja financiranja iz Budžeta info portala „Bugojno Danas“ i EKO Elemnta“ Bugojno, koji trenutno nisu „na  Budžetu“, a pružaju usluge lokalnoj zajednici. Ovom prilikom, neizostavno treba naglasiti, kako se i od korisnika budžetskih sredstava očekuje razumijevanje i tolerancija, da prilikom podnošenja zahtjeva, sugestija i prijedloga na Nacrt Budžeta za tekuću godinu, imaju u vidu činjenicu, da živimo u vremenu besparice, te da će teško biti udovoljiti svim zahtjevima, koji su mimo planiranih, jer će se pozicioniranje stavki obaviti unutar već planiranog iznosa sredstava u Nacrtu, a to jednostavnim riječnikom znaći, „ako se nekom poveća iznos drugom se mora umanjiti“.

Na kraju, treba se ponadatii, da će i raprava o Budžetu Općine Bugojno za 2017.godinu proteći u sažetoj, dijaloški konstruktivnoj raspravi, te da će većinski dio vijećnika podržati Budžet za dobrobit svih grđana i mladih, kako bi se društveno politička energija usmjerila na predstojeće aktivnosti i prioritete u lokalnoj zajednici. Samo tako, grđani se  mogu s pravom ponadati, kako u društveno političkom životu lokalne zajednice „pušu neki novi vjetrovi“, koji bi trebali pokrenuti još snažniji lokalni razvoj na sveopću doborbit ovdašnjih građana, a posebice mladih.

Piše: Željko Luleđija

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/