Piše: Zabrinuti građanin – Bliže se još jedni izbori

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Bliže se još jedni izbori.

Ne želim nikome davati prednost, niti želim nekoga hvaliti ili pojedinačno kuditi. Želio bih samo zamoliti sve kandidate na listama nekoliko stvari.

Htio bih vas zamoliti da pogledate naš grad u kakvom je stanju. Nemojmo se zanositi da je u dobrom stanju, prividno dobro možemo naći, ali konkretnog dobra u Bugojnu, nažalost nema. Isto tako nemojmo se zanositi i govoriti da je u cijeloj državi tako. Nije isto stanje u Tešnju, Goraždu, Žepču…

Htio bih vas zamoliti da obratite pažnju i na svoje protukandidate. Jedan drugom bi glavu skinuli, što i radite, a svi bi trebali težiti jedinstveno cilju, a to je prosperitetno Bugojno. Zar je moguće to uraditi sa samo jednom strankom? Podijeljeni smo u nekoliko tabora i udaramo se ispod pojasa. Rušimo plakate, pljujemo jedni po drugima, a grad tone. Ne mogu da shvatim da je i vama u interesu da imate direktorsku platu od 1500KM. Shvatite da ta plata nije vrhunac u životu, jer u normalnim gradovima toliku platu ima prosječan radnik. Zar ne možemo se svi skupa okrenuti zajedničkom cilju? Možda je ovo neko apstraktno stanje, ali je bitno da ostavimo svoj ego malo po strani. Smatram vas dovoljno pametnim ljudima da shvatite da se u ovoj konstalaciji snaga nema svrhe ni boriti za neku poziciju unutar izvršne ili zakonodavne vlasti. Za šta se boriti u Bugojnu? Budžet jedva da podmiri osnovne potrebe, a o ostalim beneficijama da ne govorim. Jeste li sposobni da okrenete misli u drugom pravcu? A i vi koji komentarišete i tapšete ih po leđima shvatite da idemo prema dnu ovako razjedinjeni. Nisu više bitni Hasan, Zdenko, Asmir ili Haris. Bitan je kolektiv i zajedništvo koje nemamo. Nemamo ga jer se borimo za nekoliko hiljada maraka koji samo jedan od njih može da troši. Trebaju nam svi ovi ljudi koji su na listama, a trebaju nam i oni koji nisu na listama da Bugojno pokrenemo.

Režete glave jedni drugima, nije bitno ko to radi, niti je bitan razlog zbog čega to radi, ali primitivizam i nesposobnost je glavna odlika Bugojna. Nismo sposobni da vratimo Bugojno na mjesto koje mu pripada, ali dajte da bar budemo sposobni da pročitamo nekoliko knjiga, među kojima je bonton, i da se kandidujemo. Svi koji ste se kandidovali ste prvenstveno stanovnici ovog grada, ali stranka je iznad svega, pa grabite stranci i njihovim centralama, a ne svojim komšijama i prijateljima.

Tužne su ove predizborne kampanje, a još će tužnije biti ako ovako nastavimo. Ostali gradovi ostvaruju napredak, a mi? Nakon toliko godina pričamo o tome kako će jednoga dana biti gore, a rupa sve veća i veća.

Uvjerite me da poštujete čovjeka kojem je različita ideologija od vaše, pa ću vam dati glas, a dok god smatrate krvnim neprijateljem onog koje u drugoj političkoj stranci, a živite u istom gradu i hranite se istim budžetom, moj glas nećete dobiti.

Napravite arenu i tucite se, pa neka najjači dobije izbore, drugačije nema svrhu!

Zabrinuti građanin

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/