Piše Irhana Čajdin: Od falsifikatora do direktora zdravstvenog osiguranja u Bugojnu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Ima taj jedan fenomen u Bosni, gdje bi svi da budu neki direktori, šefovi, ili kako još volimo reći biti sam svoj gazda.

Dođe vrijeme kad je postati nešto tako vrlo jednostavno. Bitno da pripadaš određenoj političkoj struji, najčešće su to jedan od tri nacionalna tora, koja su sebi dodijelila ulogu svetaca i vrhovnih otaca.

Kad položiš zakletvu da si najveći Srbin, Bošnjak ili Hrvat, ostaje samo da se dovoljno uližeš u pravu stražnjicu. Kad pređeš te dvije stepenice, ta dva jednostavna koraka, onda te raspoređuju da negdje šefuješ.

Nedavna smrt direktora poslovnice zdravstvenog osiguranja u Bugojnu je rastužila mnoge građane.

Mislim da nema osobe u gradu koja se njemu obratila za pomoć, a da nije pomogao. Uvijek takvi ljudi prerano odu, nažalost.

Uskoro nakon smrti je raspisan konkurs za upražnjeno mjesto, dakle mjesto direktora/ice poslovnice.

Na konkurs se prijavilo 18 osoba, a primljen je kadar SDA, mlada nada Asocijacije mladih SDA.

Nemam ništa protiv što je imenovan direktorom, na mladima svijet ostaje, ali, i samo ali, ima jedan problemčić.

Pa naravno, ovo je BiH, ne znamo mi bez problema.

U konkursu je navedeno da kandidati/kinje moraju imati tri godine iskustva. Logično, ipak ćeš biti direktor/ica, moraš imati neko iskustvo.

Kandidat je priložio potvrdu o potrebnom radnom iskustvu, ali nažalost falsifikovanu. To Zavodu za zdravstveno osiguranje SBK/KSB nije smetalo i imenovali su ga direktorom.
Jednostavna računica u kojoj Srednjobosanski kanton ili Kanton Središnja Bosna pripada SDA i HDZ, a u toj podjeli Bugojno pripada SDA.  Novoizabrani direktor je i slavio, častio za novu poziciju. Ne znam da li se bio i uselio u svoju novu kancelariju, nemam zdravstveno osiguranje i ne posjećujem pomenutu ustanovu.

Možeš kako hoćeš, ali i ne dokle hoćeš. Dvoje kandidata se žalilo na odluku jer su smatrali da oni ispunjavaju uslove, a ne izabrani kandidat. Logično! Pa nisu falsifikovali potvrdu.

Inspekcija je otkrila nepravilnosti, poništila odluku, tj. uvažila žalbu kandidata koji ima dugogodišnje radno iskustvo.

Konačna odluka još nije poznata i sve je na stand by, ili mi samo ne znamo šta se iza brda valja.

U konačnici bi sve moglo završiti na sudu, jer kako kažu priče iz kuolara, ni konačna odluka neće biti zakonska…can't wait odluku.

Ista situacija je i u više od polovine Javnih ustanova i preduzeća u Bugojnu, gdje su imenovani direktori koji nemaju po tri godine radnog iskustva, a neki su čak i bez odrađenog pripravničkog staža.
Da bi ubrzali proceduru i postavli stranačke poslušnike i da se ne bi prijavio neko ko ispunjava uslove, Upravni odbori(nelegalni) su ih imenovali kao v.d. jer u tom slučaju ne moraju imati tri godine iskustva, ali nakon tri mjeseca se moraju raspisati konkursi ili izabrati novi direktori.

Pogodite kad je to bilo? Prije više od godinu dana. Da sumiramo, nelegalni Upravni odbori imenuju nelegalne direktore koji su već nelegalni skoro godinu dana …neću ni da zamislim da je ovo pravna država šta bi bilo? Koliko je legalan njihov potpis na svim dokumentima tih ustanova, odluke, potrošnja novca…

Sad bi mi dušebrižnici rekli šta ja znam o imenovanju direktora…da preduhitirm, Zakon je sve regulisao.

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MINISTARSKIM, VLADINIM I DRUGIM IMENOVANJIMA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE:

Član 4.

Nominacije/imenovanja na kraći period

Nominacije/imenovanja na kraći period su nominacije ili imenovanja na najviše tri mjeseca koja se ne mogu ponoviti.“

 

Zakon je to lijepo uredio, ali pošto mi volimo da se pravimo pametni i da smo iznad Zakona, ne hajemo baš puno za to. Niko neće brinuti ni za ovaj tekst, ali bar meni pomaže da na glas izgovorim svoje misli i frustracije koje izazivaju u meni odluke koje se tiču i mene i mog života.

Svako dobro Bugojno!

6yka.com

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o