Piše Edin Geko: Značaj odgojno-obrazovnog sistema u demokratizaciji BiH

# https://www.zekataxi.com/

Piše Edin Geko

Demokratizacija podrazumjeva realnu slobodu, pravo i mogućnost svakog građanina za ostvarenje pravednih interesa i ciljeva.

Tolerancija označava uvažavanje različitosti, međusobno poštivanje i stvaranje ambijenta za život protkan civilizacijskim vrijednostima u postupanju prema drugom  i drugačijem.

Pravilno shvatanje slobode i tolerancije uvjet su za uspostavu ravnoteže u odnosima različitih naroda, kultura i vjerovanja.

Ključni faktor za kvalitetnu afirmaciju u tom pravcu predstavlja ispravna integracija i edukacija pojedinca kroz odgojno-obrazovni sistem u društvenu sredinu.

Nažalost, aktuelni nosioci zla i nacionalne mržnje svoje uspjehe temelje na slabostima navedenog sistema.

U težnji da održe, ojačaju i ostvare svoje ciljeve ove snage koriste vlast za uspostavu dominacije i kontinuranog utjecaja u oblasti obrazovanja.

Takav obrazac ponašanja u odsustvu izričitog kritiziranja od javnog mjenja postaje normalan, te potpuno mjenja svijest i percepciju  pojedinca o poimanju demokratskog.

Za trajan mir i suživot neophodno je narod osloboditi predrasuda, zabluda i mržnje baziranih na događajima iz prošlosti obično identificiranjem zločinca sa narodom iz kojeg dolazi.

Patriotskim snagama u BiH demokratija ne smije biti stvar trenutnog političkog raspoloženja, već simboli i vrijednosti demokratije moraju biti glavna orijentacija za ekonomski, kulturni i politički razvoj zemlje.

Dostojanstvo građana i naroda može se zaštiti samo istinskom demokratijom kroz obrazovni sistem u punom kapacitetu.

Jednostavno, odgovornost na svim političkim subjektima je zalaganje za pravedan,  istinit, jak  i demokratski  sistem obrazovanja u BiH.

SAMO NA OVAJ NAČIN MOŽEMO OČUVATI  CJELOVITOST, STABILNOST I INTEGRITET BiH SA SVIM NJENIM NARODIMA.

Obrazovanje je fundament mira i tolerancije na ovim prostorima.

https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponuda_tehnike/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o