Piše Dženana Bajrić – Majka 21.vijeka!

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Piše Dženana Bajrić

Društvene mreže danas postaju glavna galerija prividnog luksuza i sreće! Svak’ danas može biti i umjetnik i pisac, i doktor i filozof, svako znanje je na dohvat ruke, samo što većina to znanje koristi samo na tastaturi svog pametnog telefona. Da bi zadivio druge, ne sebe! Posebno mi kradu pažnju ove “majke 21.vijeka!” Naravno da kolica moraju biti glamurozna, naravno da na djeci mora sve biti označeno sa “H&M,” naravno da majke moraju da izgledaju kao “milion dolara” da bi dobile onaj savršeni komentar od kolegica:,,Pa ti izgledaš k'o cura, ko bi rekao da imaš djecu!?”

Zaokupljene su svojim izgledom, skupocjenim tašnama, pažnjom društva, njihovi instagram i facebook profili “sijaju” od egzotičnih putovanja, rođendana, proslava…Sve je tako savršeno, ova djeca imaju sve, odrastaju u pravoj bajci, reklo bi se, na prvi pogled! Raduje me činjenica da i danas, u dobu siromaštva i oskudice, postoje ljudi koji svojoj djeci mogu da priušte lagodan život. Ali prije luksuza djetetu prije svega trebaš obezbijediti dobar odgoj! U svom tom luksuzu zaboravljaš svoje dijete okititi lijepim manirima i ponašanjem. Trebaš ga naučiti šta znači skroman zivot. Trebaš ga naučiti da postoji svijet van video igrica, crtanih filmova, instagrama i svih tih “otimaća” prirodnog života! Ali eto, pobogu jednostavnije je baciti im telefon u ruke da bi ti na miru mogla uz kafu popratiti sve medijske novosti i dešavanja. Nije to problem tad! U tim godinama kada je još uvijek mali i ovisi o tebi, o roditeljskoj pažnji koju nažalost nema! Problem nastaje poslije! Nakon par godina…kada vidiš rezultat svog dugogodišnjeg rada.

-Ne želi da provodi vrijeme sa svojim ocem i majkom! Zašto?
-Zaljubljen je u svoj lik, i modernu tehnologiju? Zašto?
-Želi da dobije sve, ne želi da zna kako! Zašto?
-Nema poštovanja ni za koga! Zašto?
Nisam majka, djevojka sam, još uvijek! Ali vrlo dobro znam odgovore na sva pitanja koja ćeš ti, sama sebi postavljati za par godina, moderna majko!

Naučila si svoje dijete da mu jedini prijatelj bude iPhone ili Samsung!
Naučila si svoje dijete da mu jedino zanimanje bude “fotkanje!”
Naučila si svoje dijete da ne zna šta znači “NE!”

I na kraju…ko zna kakvi vlogeri su bili uzor tvom djetetu!
Sve što zanemariš danas, sutra će te već žestoko šamarati u oba obraza! Tebe! Tvoje vlastito dijete, budući potencijalni rob savremene tehnologije!
Potpuno se slažem sa onom starom narodnom izjavom da se prije dosta bolje živjelo. Šta znam…možda baš zato što je tada prioritet bio od samog početka graditi prave vrijednosti, i naučiti djecu da postoji nešto što se zove ODGOJ!

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o