Piše: dr.sc. Džanan Šejla-pedagog – Polazak u školu – početak dugog zajedničkog putovanja

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Razgovarajte sa svojim kćerima.
Igrajte se sa svojim sinovima.
Morate im biti bolji prijatelj od ikog drugog.
Ovo društvo nudi mnogo zlih prijatelja.
Prije nego što oni postanu takva vrsta prijatelja ,
oni trebaju da pronađu svog NAJBOLJEG PRIJATELJA u tebi ”

(Nouman Ali Khan)

Nitko ne voli dijete kao što ga vole njegovi roditelji. U roditeljskoj ljubavi nužno mora biti sadržan cilj da se pomogne djetetu da postane pravi čovjek, samostalan i sposoban za život i rad u budućnosti .

Polazak u školu početak je vrlo važnoga razdoblja u životu djeteta. To je početak dijela života s brojnim obavezama, brigama i naporima. Polaskom u školu dijete postaje odgovoran za niz obaveza koje traži škola. Ipak, samo zato što je pošlo u školu ,ono nije prestalo da bude dijete , niti je njegova potreba za igrom  ili za maženje sa Vama , odjednom nestala . Roditelji često zaborave  da je „biti učenik“  samo jedna od uloga  koje njihovo dijete ima u svom danu .

Školska godina za većinu djece počinje slično, ali tako ne završava s obzirom na rezultate rada izražene u đačkoj knjižici. Osnovno pravilo je da se bolji i uspješniji rezultati mogu postići samo organiziranijim radom, a ne beskrajnim nekonstruktivnim  razgovorima .

Drugo je pravilo da uspješan odgojno – obrazovni rad s djetetom treba biti zajednički rad škole, učenika i roditelja zato ne propustite priliku da posjetite školu.  Ali ne samo mame ,jer  ni u jednoj školi ne piše: “Samo za mame. Tatama je ulaz zabranjen!” Redovito dolazite na informacije.Učestvujte u roditeljskim sastancima. Uključite se u Vijeće roditelja.

Uspjeh djeteta traži od roditelja svu prisutnost i kontrolu, napor, pozitivan stav i poštovanje roditelja  prema školi i uloženom trudu nastavnika .Takođe , kampanjski rad ne donosi sreće ni u jednom poslu. Suradnja roditelja sa nastavnikom i školom je prijeko potrebna, jer formiranje čovjeka zahtjeva stalan, sistemski  rad, rad koji nikad nije završen i u kojemu nikad ne možemo biti posve zadovoljni.

Učenje je ozbiljan rad koji zahtjeva veliki fizički, psihički i voljni napor. Rezultati učenja u velikoj mjeri ovisi o  radnim navikama i organizaciji rada i učenja .

Rad u školi organiziraju nastavnici, a rad kod kuće trebaju organizirati roditelji.

Za svaki je rad potrebno prije svega vrijeme.Djeca danas najčešće imaju vrlo mnogo slobodnog vremena, ali ga ne troše na učenje.Televizijske serije, kompjuterske igrice,društvene mreže  oduzimaju djeci toliko vremena da nemaju dovoljno vremena za učenje.

Na roditeljima je obaveza da pomognu djeci rasporediti vrijeme kako da ga iskoriste što bolje i svrsishodnije, da im uz odmor i razonodu osiguraju i dovoljno vremena za učenje, a time i postizanje boljih rezultata u školi.

Pisanje domaćih zadaća obaveza je što nužno donosi škola i rad u njoj i to ne smije biti posao koji se obavlja u zadnji čas.Stvorite  naviku da se pisanje domaće zadaće obavi na vrijeme, u miru i bez nervoze.NIJE SVAKA POMOĆ PRAVA POMOĆ

Postoje roditelji koji djeci pišu matematičke zadaće, crtaju slike, izrađuju predmete što bi ih djeca morala izrađivati. Umjesto da u djece stvaraju radne navike, da ih navikavaju na napore, na muku i trud što prate svaki dan, oni stvaraju osobe kojima je teško bilo šta napraviti.Roditelji moraju pomoći djeci posrednom pomoći, savjetom, nadzorom i kontrolom onoga što djeca moraju izraditi i napisati.Kasni večernji sati nisu pogodni za PISANJE DOMAĆE ZADAĆE.

Radne navike se moraju razviti svakodnevnim radom. Naviku ustajanja u određeno vrijeme treba  u učenika stvarati od samog početka školovanja, od polaska u prvi razred. Roditelji moraju uporno i dosljedno nastojati da izvrši tu svoju obavezu tj. da dijete ustane na vrijeme.Vrijeme odlaska na spavanje je jedan od osnovnog preduvjeta pravovremenog ustajanja. Večernje odlaženje na spavanje valja pomaknuti prema određenoj dobi djeteta a najkasnije do 22 sata.

Učite svoju djecu da poštuju svoje učitelje. A ne zaboravite da ih i vi sami poštujete, jer ako vaša deca vide da nemate poštovanja prema učiteljima – čak i kod kuće, čak i u telefonskom razgovoru s prijateljem – tada ni ona neće poštovati svog učitelja.Sigurno je da  UČITELJI NISU ČUDOTVORCI .Oni nisu odvdje da bi odgajali vašu djecu umjesto vas .Oni nisu tu da bi pomicali planine , čak i ako to žele .Oni su vaši partneri u edukaciji . Oni će uraditi ono što je u njihovoj moći da pruže smjernice i podršku djeci tokom boravka u školi , a ponekad i poslije .Oni će postaviti temelj na kojima će roditelji kasnije graditi i razvijati dalja znanja iskustva ,vještine.

Prvi dan nastave osigurajte dovoljno slobodnog vremena kako biste bili uz svoje dijete , pomogli mu u snalaženju u novoj sredini i zajedno s njim podijelili veselje i ponos zbog polaska u školu  .

I na kraju , želim Vam što uspješnije , ne samo učenje i lakši prolazak kroz školovanje Vašeg djeteta ,već i svako drugo dobro ,i što sretnije zajedničko odrastanje .

Piše: dr.sc. Džanan Šejla-pedagog

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/