Piše dr.sc. Džanan Šejla: Današnji praznik je mnogo više od onoga za što se koristi!

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Sretan nam 8.mart

Uloga  žene u društvu i porodici  od posebnog su interesa za razvoj i funkcionisanje cjelokupnog društva i porodice .Historijski gledano  uloge žene u porodici i društvu  su se mijenjale i doživljavale najveći preobražaj.

Danas se žene mogu vidjeti  na političkim funkcijama ,među liječnicama , poduzetnicama  ,sportašicama , znanstvenicama …Žene, danas spajaju svoje sposobnosti i znanje kako bi ostvarile svoj uspijeh.One danas mogu birati da li žele brak, djecu, veličinu porodice  ili s druge strane samo karijeru .Nekada im je bilo predodređeno šta moraju, dok danas same mogu odlučivati za sebe .

Iako je evidentan  pomak statusa  žena u društvu ,one još uvijek  nažalost u mnogim društvenim zajednicama ne mogu realizovati sve što mogu i što žele ostvariti .

Žene još uvijek  nailaze na prepreke  koje ih usporavaju u njihovom obrazovanju ,  karijeri ,političkom djelovanju  za razliku od muškaraca .Jedan od primjera je da žena koja postane majka  gubi određeni dio finansijskih primanja ,  dok muškarac  koji postane otac  ne gubi uopšte svoja finansijska primanja

Danas žene žive  jako puno  uloga,te uloge  postaju sve brojnije  i sve teže uskladive , a istodobno očekivanja društva i porodice  o realizaciji  tih uloga postaju sve veća .

Žene se uključuju u tržište rada, no različiti rodni stereotipi i dalje imaju utjecaj na njihov izbor zanimanja i poslova  što je vidljivo iz podataka o profesionalnoj strukturi stanovništva kroz statistiku,te tako i dalje postoje  muška i ženska zanimanja i poslovi .Takođe  postoji povezanost roda/spola  i visine primanja ,pa tako imamo za isti postao različitu isplatu upravo zbog roda/spola .Prisutna je i povezanost roda /spola i načina prijema na posao .Svjedoci smo da u mnogim konkursnim procedurama, iako je diskriminirajuće ,svjesno na intervjuima se postavljaju pitanja  ženama koja se ne postavljaju muškarcima ( Jeste li udati …, Namjeravate  li se udati… , Imate li djece … i sl.Kolika su vam djeca?)

Zaposlenost pozitivno utječe na ženu jer povećava osjećaj vlastite vrijednosti, gdje žena nije izolirana te ima osjećaj uklopljenosti u društvene tokove.

Zaposlene majke posjeduju resurse koji pozitivno utječu na samo roditeljstvo, kao što su veće zadovoljstvo životom, manji financijski stres, proširenje uloga te bolje strategije rješavanja problema.

Podaci istraživanja pokazuju da su zaposlene majke boljega fizičkog i psihičkog zdravlja nego nezaposlene majke .Međutim nažalost ,teret kućanskih poslova i brige o porodici koji je pripadao ženi prije zapošljavanja, ostao je prisutan i nakon zapošljavanja.

Današnji praznik je mnogo više  od  onoga za šta se koristi,mnogo više  od dana kada se ženama kupuje cvijeće,kada sedaju pokloni,negdje otputuje ili ode na ručak.Današnji dan ,nažalost gubi svoj ideološki smisao , poruku i borbu i mi pristajemo na to.

8. marta glasnije trebamo govoriti o pravima žene , njene istinske ravnopravnosti   u svim segmentima društva ,o zaštiti materinsva i djece ,o zaštiti i pravima radnice na poslu ,žene u porodici ,u nauci , obrazovanju ,u politici.To su teme za današnji dan o kojima trebamo glasno raspravljati ,jer samo uvažena , prepoznata , ostvarena ,podržana žena  je sretna žena .

Sretan nam 8. mart Međunarodni dan žena !

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o