Petorica Bugojanaca krenula prema Srebrenici na pješačenje dugo 350 kilometara

# https://www.zekataxi.com/

Petorica Bugojanaca danas su krenula pješice put Potočara i bit će učesnici tradicionalnog „Marša mira Nezuk – Potočari” te na taj način 11. jula, na 23. godišnjicu genocida u Srebrenici, odati počast stradalim stanovnicima ove nekadašnje zaštićene zone UN-a, prisustvovati komemoraciji i zajedničkom dženaza-namazu te ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica.

Na pješačenje dugo više od 350 kilometara krenuli su: Edhem Čehaja, Elvedin Šabić, Irhad Muratspahić, Sefer Velić i Selmir Omeragić. 

Prije polaska ispred centralnog šehidskog spomen-obilježja položili su cvijeće i proučili Fatihu šehidima Bugojna.

Najmlađi učesnik pohoda je 16-godišnji Irhad Muratspahić. Njemu je ovo druga godina da će pješačiti u „Maršu mira“.

– Prošle godine sam pješačio i bio sam zadovoljan što sam dao barem mali doprinos obilježavanju tužne godišnjice genocida u Srebrenici. Na dan dženaze mislio sam da neću izdržati od emocija, ali sam uspio. Bio sam tužan zbog svih nevino ubijenih, ali i sretan što sam učestvovao u ovom pješačkom pohodu. Očekujem da će i ove godine biti mnogo onih koji će odati počast nevino stradalim stanovnicima Podrinja – kaže Irhad.

Vođa puta je Edhem Čehaja, koji je do sada deset puta bio učesnik pohoda, od čega pet godina pješači iz Bugojna.

Iza ovog petog po redu tradicionalnog pohoda iz Bugojna stoji općinska Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, a generalni pokrovitelj je Općina Bugojno. Na ispraćaju Bugojanaca, osim članova porodica i prijatelja, bili su i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić te predsjednica Organizacije porodica šehida poginulih boraca Đemka Dželilović.

A. Mandžić / avaz.ba

https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponuda_tehnike/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o