PETI DAN TEATARSKOG FESTIVALA BiH FEDRA

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Utorak, 18.07., peti dan teatarskog festivala BiH „FEDRA“ počinje u maloj sali Kulturno-sportskog centra promocijom knjige „Ponor“ bugojanskog autora i profesora Nedžada Milanovića.

Nedžad Š. Milanović, rođen 4.6.1963. u Gornjem Vakufu, cijenjeni bugojanski autor i profesor. Gimnaziju završava u rodnom gradu, a Filozofski fakultet u Sarajevu. Svoj radni vijek provodi kao profesor bosanskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama u Prozoru, Gornjem Vakufu, te Bugojnu. Trenutno obavlja funkciju direktora u Gimnaziji Bugojno. Njegovom imenu možemo pripisati mnoštvo titula – profesor, autor, direktor, ali i onih životno bitnih – muž, otac. Kao dugogodišnji član Teatra FEDRA iz Bugojna, aktivno je uticao na razvoj teatra u Bugojnu, te je njegova uloga značajna i na ovogodišnjem Festivalu. Važno je spomenuti da je Nedžad stalni član Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH, Bugojanskog lutkarskog bijenala, i festivala TIFBU. Do sada je objavio četiri romana: “Ispod crnog vrha”, “Crveni makovi”, “Moć”, “Čovjek koji je pratio bubamare” i jednu zbirku humorističnih priča “48 nijansi poslovica”. Njegova nova knjiga “Ponor” oživljava i na ovogodišnjem Festivalu.

Nakon promocije, na veliku scenu staje Gradsko pozorište Trebinje sa predstavom „Pomračenje“. Trebinje, grad sa dugogodišnjom pozorišnom tradicijom, i ove godine je dio takmičarskog dijela Festivala. Inspirisana filmom „Savršeni stranci“ Paola Genovese, reditelj Miloš Lučić adaptaciju naziva „Pomračenje“, te koristeći odličnu dramaturšku potku kao i lucidne dijaloge, propituje:
„Svi mi živimo tri života: javni, privatni i tajni.
Gdje je i kolika je granica između ova tri? Gdje počinje svaki od njih i da li se ičiji tajni život završava prije nastupanja fizičke smrti? Koliko živimo tajno i koliko znamo jedni o drugima? Da li smo zaboravili i da li smo ikada znali da volimo vjerno i da čuvamo one koje volimo?“
Lučić, sa nekoliko publici već poznatih glumačkih imena, ali i sa nekoliko novih, publiku, kako propituje, tako im i dokazuje da dokle god postavljaju ta pitanja znači da žive sva tri života i da nisu baš duboko zaglibili. Uz Darka Kurtovića, trebinjski ansambl čine Sara Tomić, Milena Anđelić, Milica Lučić, Jelena Vukosav, Igor Gudelj, Igor Svrdlin, Igor Popadić, režiju, prevod i adaptaciju potpisuje Miloš Lučić, muziku Vuk Milojević, svjetlo i zvuk Ognjen Grubač i Aljoša Ilić, dizajn plakata i fotografiju Jovan Vidaković, dok je za kostim bio zadužen ansambl.

I ovaj dan festivala, tradicionalno, završava se okruglim stolom i razgovorom o predstavi.

Publika je izrazila svoje oduševljenje večerašnjom predstavom, a 19.07., čekaju nas dvije predstave – DP “Eko-Art” sa predstavom “Bardov’ce” u 19 časova, te AP “Neretva” Konjic u 20:30 časova sa predstavom “Sizif od Bosne”.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/