Patite od migrene? Možda je problem u vašoj prehrani

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Migrene se manifestiraju pulsirajućim bolovima na desnoj ili lijevoj strani glave. Njeni uzroci nisu poznati. Radi se o kompleksnoj bolesti u kojoj genetika ima značajnu ulogu, ali nije jedini faktor. Kod nekih oboljelih vanjski uzroci poput stresa, određenih poremećaja spavanja, buke, jakog svjetla ili predstojeće menstruacije mogu djelovati kao okidači. Problem može biti i u vašoj prehrani.

Jake glavobolje

Eatthis navodi da situaciju dodatno mogu pogoršati i prehrambene navike. Prema studiji objavljenoj u Nutritional Neuroscience utvrđeno je da su 1.838 od 8.953 učesnika koji su bili uključeni u Nacionalno istraživanje o zdravstvenom i nutricionističkom pregledu od 1999. do 2004. patili od migrene. Cilj studije je bio da se uz pomoć prognostičkog prehrambenog indeksa pronađe veza između prehrane i slučajeva jakih glavobolja. Tu je uključena i migrena.

Rezultati istraživanja su otkrili povezanost blage, umjerene i teške pothranjenosti s većom prevalencijom jake glavobolje i migrene. Naučnici su primijetili da u prehrani onih koji boluju od jakih glavobolja i migrena obično nedostaju vitamini i hranjive tvari. To su dijetalna vlakna, ukupni folat, riboflavin, selen, kalij i magnezij, kao i vitamin A, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C i vitamin K. Osim toga, navedeni učesnici su pili više kave i konzumirali više teobromina, sastojka koji se nalazi u čokoladi.

“Migrene mogu biti potaknute niskim nivoom šećera u krvi. A pad nivoa šećera u krvi može biti posljedica velikih razmaka između obroka, preskakanja obroka ili izostavljanja glavnih grupa hrane, posebno ugljikohidrata”, objašnjava dijetetičarka Sydney Greene.

Neadekvatna prehrana

“Osim toga, dugotrajna pothranjenost obično dovodi do nedostatka vitamina i minerala”, kaže Greene. Ističe da bi “nedostaci nekih vitaminima (uglavnom vitaminima B skupine) i magnezija mogli pridonijeti težim migrenama“.

Mnogo je razloga za migrene uzrokovane neadekvatnom prehranom, objašnjava Greene.

“Za početak, u igri bi mogla biti opaka petlja povratnih informacija. Dobivate migrenu, apetit vam se smanjuje, pa se potrošnja hrane smanjuje, a zatim se migrena ponavlja. Osim toga, određene dijete poput veganske, vegetarijanske i keto dijete mogu dovesti do nedostatka vitamina i minerala.”

Dijetetičarka savjetuje razgovor s ljekarom ili dijetetičarem koji ima iskustva u radu s migrenama. Dodaje da vam oni mogu savjetovati dodatke prehrani koji bi vam mogli pomoći.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/