Parlament BiH u ponedjeljak o povećanju akciza: Gorivo skuplje za 17,5 feninga

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u ponedjeljak, 1. augusta, trebalo bi razmatrati u prvom čitanju set zakona kojima se akcize za pogonsko gorivo povećavaju za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva i pet za izgradnju puteva.
Parlament BiH u ponedjeljak o povećanju akciza: Gorivo skuplje za 17,5 feninga

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH o povećanju akciza raspravljat će odmah na početku sjednice, odnosno nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice i zastupničkih pitanja.

Riječ je o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prvi put akcize za pogonsko gorivo bile bi primjenjivane na bio-dizel.

Predloženim izmjenama i dopunama navedenih zakona predviđeno je da se sredstva od dodatnih akciza uplaćuju na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Iz Vijeća ministara navode da bi usvajanje ovih zakona omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/.

Vijeće ministara tražilo je od Zastupničkog doma da navedene zakonske prijedloge razmatra po hitnom postupku, što znači bez mogućnosti predlaganja i usvajanja amandmana, što zastupnici nisu prihvatili.

Ustavnopravna komisija Parlamentarne skupštine u svom mišljenju navodi da Prijedlog zakona nije usklađen sa Poslovnikom o radu Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kao ni sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Direkcija za evropske integracije dostavila je stav da predložene izmjene i dopune zakona nisu u skladu sa evropskim zakonodavstvom, posebno u dijelu koji se odnosi na oporezivanje biodizela.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatražila je u srijedu mišljenje Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, kako bi mogla da se izjasni o ovom zakonskom prijedlogu.

Prema riječima Dušanke Majkić iz SNSD-a, prekršeni su zakoni budući da se UO UIO nije izjasnio o predloženom rješenju.

Najveća je nepoznancima kako će glasati zastupnici iz RS-a. Naime, SNSD se protivi prijedlogu jer je suprotan mišljenju UO UIO koji je u istom setu tražio i povećanje akciza na alkohol, pivo i bezalkoholna gazirana pića, ali je Vijeće ministara odbilo taj zahtjev i predložilo samo povećanje akciza na gorivo. No, Vladi RS-a, odnosno SNSD-u očajnički trebaju sredstva, pa su zastupnici ove stranke između dvije vatre.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SNSD-a, rekla je da će ova stranka vidjeti da li će podržati predložene izmjene, a zvaničnici SDS-a ranije su bili protiv povećanja akciza tvrdeći da time entitetske vlasti krpe rupe u budžetima.

Zastupnici vldajuće koalicije iz FBiH (SDA, SBB i HDZ BiH) trebali bi podržati predložene izmjene.

“Ovim se ruši sistem indirektnih poreza u BiH”, upozorila je Majkićeva, podsjećajući da je UO UIO jedini ovlašten za predlaganje politika indirektnih poreza.

Iako se predlaže povećanje akciza za 15 feninga po litru, zbog PDV-a građani će gorivo, ako prijedlog bude usvojen, plaćati skuplje za 17,5 feninga.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/