Ovo je Dragan koji je jučer spasio Zahida u Austriji: “Ne gledamo ljude po vjeri i naciji, hvala vam svima za podršku, a Zahid i ja smo sada veliki prijatelji’

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Jučerašnji gest vozača kamiona iz Mrkonjić Grada, Dragan L. koji je u Austriji pomogao svom sunarodnjaku je dirnuo cijeli region i dobio veliku podršku javnosti.

Naime, Dragan je pomogao vozaču Zahidu iz Gradačca. Dragan se danas obratio na društvenim mrežama povodom tog slučaja l a njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

“Dobar dan dobri ljudi .Evo da vam se obratim još jednom. Danas me je nazvao kolega Zahid. Pričali smo oko 15.minuta. Sada kada smo razmjenuli brojeve telefona dogovorili smo se da u skorije vrijeme odemo negdje na ručak. Naša spontana i ne planirana priča je za 24h imala oko 200 000 pregleda. “Mnogi nam mogu samo pozaviditi na količini pozitivne energije i ne izmjerljive podrške koju smo dobili od vas”! Potrudio sam se da pročitam skoro sve komentare i 99% su pozitivni a rezultat toga kod mene i Zahida je osmjeh na licu cijeli dan,vjetar u leđa,pune baterije… Volio bih da svako od vas doživi ovo zadovoljsto i ponos i poštovanje u jednom danu pa i dalje. HVALA VAM OD SRCA!!!. Ništa lično ali neću ostati dužan odgovor ni ovoj grupi od 1% što su pisali šta ima veze ako dođe policija,ko će da te kazni,zovi servis da te izvuče,plati vatrogasce i slično….
Ajmo malo hipotetički i recimo da su ovo bila druga dva nepoznata lica u akciji da se ne radi o nama. Zavisi koji bi policajac došao na poziv Asfinaga i sigurno nebi imao isti stav za njihovog i našeg šofera i kamion. Moj lični primjer: prije 6-7.godina ispred Gorenje-Velenje u mjesto zakonski 9 ili 11 sati pauze ja sam napravio 14h čekića (drugi rad,užurbano i ne promišljeno sa pauze prebacio na čekiće i tako ostalo cijelu noć). Istog dana sam imao policijsku kontrolu. Sam sam prijavio grešku. Stariji policajac je rekao ništa to može svakom da se desi i pustio me. Neka je živ i zdrav to mu nikad neću moći zaboraviti. Primjer kolege: imao neku nedoumicu i nije bio siguran dali je to greška. Zaustavio se kod prve policijske kontrole da pita i provjeri, da se informiše a ovaj mu se nasmije u lice i odmah mu za to napiše 300€ kaznu. Čim neko zove policiju i prijavljuje te za nešto ti si odma (donji) optuženi i osumnjičen misli šta hoćeš to ti je od prilike tako dok ne dokažeš suprotno. Realno da su došli na lice mjesta prvo bi bilo daj dozvolu,taho karticu pa možda će da gleda 28 a možda i 56 dana u nazad, cmr pa onda tek zimska oprema. Vi što imate para da platite zahvalite Bogu i ne govorite narodu! Pitate li se koliko recimo ta osoba školuje djece, nedaj Bože liječi nekog, vraća kredit ili lizing sa tom platom koju zaradi. I samo ovo izvlačenje da ga opeče to te unazadi 3.mjeseca. Dali znate koliko firmi ima danas koji ne mogu nasuti pun rezervoar goriva, obilaze plaćanje putarina jer čekaju naplatu svoga rada i onda im treba još ovo. Ovako mi smo sve sredili za 4 minuta. U petoj minuti plaćanje je završeno na sledeći način: Ruka ruci čvrsto i pogled u oči, par riječi zahvaljivanja i svak sebi kao da se ništa nije dogodilo. Pozdrav svima…. Dragan L.”

Podsjetimo, jučer je vozač kamiona iz BIH zbog snijega zapeo na autocesti u Austriji kod Villacha i blokirao izlaz sa autoceste.

Radilo se o vozaču iz Gradačca, nemoćan i razmišljajući kako se izvući iz te situacije u tom trenutku nailazi spas, vozač drugog kamiona također iz BiH, rodom iz Mrkonjić Grada.

Dragan mu nudi mu pomoć u izvlačenju kako ne bi bio kažnjen jer je od ophodnje ASFINAG dobio još samo 5 minuta da proba riješiti problem ili će oni zvati policiju, a to znači kazna i svašta nešto, navodi Dragan.

“Stanimo i pomozimo jedni drugima, bio sam sretan što sam mu uspio pomoći da ne bude još i kažnjen. Riješili smo sve brzo i život ide dalje. Pozdrav svima od nas vozača jer mi ne gledamo ko je kakve nacije ili vjere, svi za jednog jedan za sve.”, kaže Dragan.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/