OTVORENA NOVA HLADNJAČA HEKO d.o.o. Bugojno u Begovom Hanu (Žepče)

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

Ovih dana u Begovom Hanu, općina Žepče otvorena je suvremena hladnjača za zamrzavanje i  preradu svih vrsta jagodastog i bobičastog voća, kao i bilja i šumskih plodova. Ova hladnjača  posluje  u okviru kompanije HEKO d.o.o. Bugojno, kompanije koja u segmentu proizvodnje  sadnog materijala jagodastog i bobičastog voća, kao i hladioničkim kapacitetima, spada u red  najvećih kompanija u regionu, pa i šire.

Kapacitet novootvorene  hladnjače iznosi oko 2300  tona i u potpunosti zadovoljava potrebe farmera i berača sa područja ZDK i šire.  Ova  investicija je nastala kao rezultat potrebe proširenja postojećih hladioničkih kapaciteta u našoj  kompaniji koji se nalaze u Bugojnu sa blizu 4 500 tona. Ove aktivnosti predstavljaju našu  zahvalnost ovim izvanrednim ljudima ovog dijela naše domovine sa kojima smo do sada imali  značajnu i izvanrednu suradnju.

U navedenoj hladnjači u najkraćem periodu biti će instalirana  najsuvremenija oprema za sortiranje, kontrolu i pakiranje zamrznutog voća i uvedene sve  procedure za zadovoljavanje kvalitete proizvoda u skladu sa propisima Europske unije, tako  da će biti u prvoj fazi  uposleno preko 20 radnika koji će raditi na prijemu skladištenju,  zamrzavanju, sortiranju i pakiranju jagodastog i bobičastog voća od preko 1 000 kooperanata,  a u planu imamo otkupiti cca 1 000 tona maline i preko 300 tona ostalog jagodastog i  bobičastog voća, šumskog bilja i plodova. Uglavnom se radi o otkupu plodova iz intenzivnih  zasada : (malina, kupina, ribizle, jagoda, borovnica, aronija), šumskih plodova: ( divlja  borovnica, brusnica, malina, jagoda, kupina, jabuka i kruška; crveni i bijeli glog, šipurak,  drijenak, trnjina, crni i bijeli dud, te gljive vrganj i lisičarka i dr.)

Ovo je također naš mali doprinos u sanaciji šteta nastalih nedavno nakon katastrofalnih poplava i klizišta nezabilježenih na ovim prostorima.  Ovim želimo potaknuti na formiranje novih nasada i plantaža jagodastog i bobičastog voća prvenstveno maline i kupine. Prilika je zahvaliti se i menadžmentu organizacije IFAD uz čiju pomoć su podignuti nasadi u ovom kraju na 542 dunuma za isto toliko korisnika, što je značajan zamajac ekspanziji u razvoju i proizvodnji jagodičastog voća, koja ima značajnu prođu na tržištu Europske Unije.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/