Otvorena džamija u Podripcima

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U subotu je u Podripcima poddžematu, džemata Drvetine održana svečanost otvorenja džamije. U prisustvu više stotina vjernika iz Bugojna i okolnih mjesta, ključ džamije, izaslanik reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini Mustafa ef Spahić je predao vakifu Ekremu Buljini i njegovoj supruzi Zahidi, koji su simboličnim otključavanjem vrata džamije, ovaj vjerski objekat predali na upotrebu vjernicima.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio mjesni imam Mehmed ef Ridžić, koji je govorio o istorijatu džamije u Podripcima, koja je stradala u ratu, a inicijativu i veliki finansijski doprinos za dovršetak radova dao je džematlija Ekrem Buljina. Valja još istaći i da je Glavni majstor izgradnje džamije bio Muharem Šečibović, koji je projektovao i izgradio džamiju i munaru. Džamija je izgrađena po šestougaonom osnovu, po čemu je jedinstvena na području bugojanskog medžlisa i široj regiji. Dao je veliki doprinos da ova džamija plijeni svojom ljepotom od samog početka gradnje pa sve do početka svečanog otvorenja.

U ime Građevinskog odbora obratio se Amir šečibović, koji je naglasio kako će ekipa okupljena oko izgradnje džamije u Podripcima nastaviti sa aktivnostima i u narednom periodu kako bi se stanovnicima ovog naselja omogućili što bolji uslovi za život.

Riječi pohvale za džematlije Podripaca uputio je predsjednik MIZ Bugojno prof. Haris Mujić, najavivši za iduću godinu okončanje radova i svečanost otvaranja džamije u Pirićima. Slične poruke sa svečane bine uputio je i glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut :

Načelnik općine Hasan Ajkunić zahvalio se predstavnicima svih nivoa vlasti u našoj zemlji, koji su pomogli izgradnju džamije u Podripcima, te naglasio kako zajedničke aktivnosti političkih i vjerskih struktura mogu donijeti prosperitet u zajednicu

O značaju učešća svakog pojedinca u izgradnji džamija, kao i važnosti rada za opće dobro, kakvo je između ostalog i gradnja džamije, govorio je muftija travnički dr. Ahmed ef Adilović.

Dr. Melika Mahmutbegović, prisjetila se ratnih dešavanja kada je područje Podripaca bilo prva linija odbrane i poručila kako će i u budućnosti dati sve od sebe da se ovo područje razvija, jer to zaslužuje. Poručila je :

-Mi smo opstali, džamije su se napravile i mi kao vjernici, kao Bošnjaci danas, moramo poštovati principe vjere i ono na šta nas vjera upućuje, a to je zajedništvo. Cijenimo jedni druge, radujmo se uspjehu pojedinaca, žalimo kad nekome ne ide dobro. Pomozimo slabije od nas- poručila je Mahmutbegović.

Izaslanik reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini prof. Mustafa ef Spahić je nadahnuto govorio o koristima, koju donose izgradnje džamija na ovom i na onom svijetu.

-Džamije i mesdžidi su kuće, koje su na dunjaluku, a čija je funkcija da nas pripremaju, spašavaju i vode ka ahiretu i dženetu. Svrha im je da nas okupljaju i čuvaju, povezuju u jedinstvu i zajedništvu – poručio je prof. Spahić.

Manifestaciju u Podripcima svojim nastupom uveličao je Hor Elči Ibrahim pašine medrese u Travniku.

Azam Mandžić/rtv.bugojno.org

otvorenje-dzamije-podripci

otvorenje-dzamije-podripci1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/