Otvorena džamija u Čipuljiću uz prisustvo više hiljada vjernika (FOTO + VIDEO)

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Jučer je u Čipuljiću otvorena džamija “Rashed Mohammed Al-Dhaheri” u prisustvu više hiljada posjetitelja koji su oduševljeni džamijom koja je kapitalni projekat medžlisa Islamske zajednice Bugojno.

Kamen temeljac za ovu džamiju je postavljen 16.05.2014. godine.

Nakon što smo našli lokaciju za ovu džamiju, našu želju je realizirao je Al-Turki Ibrahem, koji me je uz Ramazan, dok je sjedio u haremu Mekke pored Kjabe sa Rashedom Mohammedom Al-Dhaherijem, nazvao i rekao: “Imamo donatora koji je spreman da finansira gradnju džamije u Bugojnu u Čipuljiću”. Ovaj dobri čovjek Rashed Mohammed Al-Dhaheri iz UAE uložio je 400 000 maraka za gradnju ove džamije dok je Mersad Kulaglić uložio 60 000 maraka da se kupi ova parcela, još neki vakifi sa područja Bugojna su ugradili sebe u ovo trajno dobro. Ova džamija ili objekat ima 574 kvadrata, sastoji se od klanjačkog prostora, abdesthane, toaleta, imamskog stana površine 150 kvadrata i jednog poslovnog prostora koji će donositi određena sredstva za funkcionisanje vjerskog života u Čipuljiću“, istakao je predsjednik medžlisa Islamske zajednice Bugojno, Haris Mujić.

Haris je za naš portal rekao: “Al-Turki Ibrahem je bio spona sa Rashedom za vrijednu donaciju povodom izgradnje džamije u Čipuljiću. On je veliki biznismen i investitor koji u BiH radi stambene komplekse u Sarajevu. Izrazili su spremnost investirati u Bugojno.

Na početku otvaranja džamije u Čipuljiću, Mirnes efendija Šehić je proučio ašere, nakon toga se prisutnima obratio imam džemata Poljice Rašid ef. Hubljar, potom se prisutnima obratio predsjednik medžlisa IZ Bugojno, Haris Mujić. Nakon toga je prisutne ilahijom oduševio hor Bošnjačke zajednice kulture Preporod Gornji Vakuf-Uskoplje. Prisutnima su se nakon toga obratili, Vehid ef. Arnaut, Travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović, Ibrahim Et-Turki direktor En-Nedvetul-‘alemijje Regionalnog ureda u Sarajevu i dr.

Potom su uručene zahvalnice, predsjednik Medžlisa IZ Bugojno Haris Mujić uručio je zahvalnice za vakifa Mersada Kulaglića koji zbog posla u Švicarskoj nije mogao stići na otvorenje džamije pa su zahvalnice primili otac i majka Kulaglića, sekretaru En-Nedventul-`alemijje – Regionalni ured u Sarajevu Muamer Mujičić, direktoru En-Nedventul-`alemijje – Regionalni uredu u Sarajevu iz Saudijske Arabije Ibrahim Et-Turki, donatoru Rashed Mohammed Al-Dhaheriju i njegovom sinu Ahmedu Al-Dhaheriju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Po završetku svečanog dijela programa dovu je proučio muftija travnički Ahmed ef. Adilović,  a Osman ef. Kozlić u ime Rijaseta proglasio je džamiju vakufom i ključeve džamije predao vakifu Rashed Mohammed Al-Dhaheriju koji je otvorio džamiju uz učenje tekbira, nakon čega je klanjan podne namaz.

Bugojno-danas.info


http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/