Otvorena džamija i islamski centar u Novom Travniku

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

U prisustvu velikog broja građana u Novom Travniku jučer je svečano otvorena Čaršijska džamija te Islamski centar.

Otvaranju džamije i centra prisustvovao je veliki broj vakifa te vjerskih službenika kako bi zajedno sa Novotravničanima proslavilo otvaranje značajnih objekata u jezgru grada. Gradnju objekata koja je trajala 17 godina, pored domaćih vakifa pomogla je Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) te vakifi iz Kuvajta.

​Otvorenju je prisustvovao i reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, direktor TIKA-e u BiH Huseyin Șanli i mnogi drugi.

Svi oni su u prigodnim govorima istakli kako je Novi Travnik primjer suživota u sredini u kojoj se tek posljednjih godina izrađuju vjerski objekti. Također, kako je poručeno, novi objekti trebaju najviše služiti mladima kojima je edukacija neophodna kako bi ih sačuvali od loših navika.

Na kraju svečanog otvorenja, reisu Kavazoviću uručen je ključ džamije nakon čega je obavljenja zajednička molitva, klanjan podne-namaza. Ceremonija je zaključena objedom kojeg je za sve prisutne obezbijedio domaći privrednik Zeir Krnjić.

tnt.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/