Otkud novih 90.000 boraca u Registru, za manje od tri godine?

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i bivši ministar za boračka pitanja Federacije BiH, smatra da je cifra od 570.000 boraca u najnovijem Registru boraca Ministarstva za boračka pitanja prevelika i da je nemoguće da ona odražava pravo stanje na terenu tokom ratnih dejstava.

„Samo u BiH, kako sve više godina od završetka rata prolazi, povećava se i koeficijent s kojim se množi broj boraca.

Nažalost, cifra od 570.000 boraca u Registru je stara, dobra praksa koalicije SDA i HDZ, koja decenijama uvodi lažne borce u prava, kako bi od toga ostvarivali novčanu dobit i imali svoje stabilno glasačko tijelo.

Bilo bi korektno javnosti objasniti kako se došlo do ovog broja, odnosno, da li se i ovdje radi o brojanju „boraca“, koji su bili pripadnici „slavnih“ dezerterskih brigada?

U mom mandatu u Registru boraca je bilo njih 480.000, što je također nerealna cifra, koju smo revizijom boraca htjeli smanjiti. Zato se i postavlja logično pitanje, otkud novih 90.000 boraca, za manje od tri godine?

Očigledno je da se novi „borci“ žele iskoristiti za nove izbore 2018. godine, kako bi koalicija SDA-HDZ mogla nastaviti sa svojim mandatom, u kome za dvije godine nije urađeno ništa, osim novih zaduživanja građana.

Da su Armija BiH i jedinice Hrvatskog vijeća obrane zaista imale takav broj ljudstva, a radi se više od pola miliona vojnika, sumnjam da bi danas imali probleme poput revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde ili probleme oko proslave 9. januara“, navodi Helez.

sdp.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/