Otkrivene ubice starice u Gornjem Vakufu-Uskoplju

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Policijski službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona otkrili su izvršioce krivičnog djela razbojništva u Gornjem Vakufu/Uskoplju, koje je za posljedicu imalo smrt starije ženske osobe A.B. rođene 1947.godine.

Ovo teško krivično djelo prijavljeno je policiji dana 13.03.2017. godine i, nakon što je izvršen uviđaj na licu mjesta, preduzete su brojne istražne radnje na otkrivanju izvršilaca. Tako je saslušano preko 50 osoba kao potencijalnih svjedoka, nad 32 osobe provedena je kriminalistička obrada, a 17 osoba je poligrafski ispitano. Izvršeni su i pretresi stanova, te naložena biološka, daktiloskopska i mehanička vještačenja.

Sve navedeno dovelo je do lišenja slobode osobe inicijala N.S. rođen 1995.godine iz Viteza, koji je ispitan u svojstvu osumnjičenog i koji je u prisustvu branioca u potpunosti priznao izvršenje navedenog krivičnog djela.

Prema tom priznanju, N.S. je zajedno sa osobama Z.S. rođen 1992.godine i A.I. rođen 1996.godine iz Zenice, nakon dvomjesečne pripreme i izviđanja, 11.03.2017. godine u noćnim satima došli do kuće A.B. Provalili su ulazna vrata, a nakon toga savladali staricu i ljepljivom trakom joj vezali ruke i noge. Usta su joj prekrili kako bi je spriječili da pozove pomoć, nakon čega su izvršili premetačinu kuće. Tom prilikom ukrali su torbicu u kojoj su pronašli novac u raznim valutama u ukupnoj vrijednosti od oko 4000 KM. Također su ukrali određenu količinu zlatnog nakita, kojeg su prodali za iznos od oko 700 KM. Nakon što su ukrali novac i zlato udaljili su se u pravcu Viteza i Zenice.

Obzirom da je policija pokrenula opsežnu istragu, te da su se bojali otkrivanja, odlučili su pobjeći izvan granica Bosne i Hercegovine. Tako su se vozilom Opel Corsa, sa kojim su se dovezli i na mjesto izvršenja krivičnog djela, sva tri izvršioca zaputili u Holandiju. Međutim, N.S. se odlučio vratiti u BiH, te je dana 04.04.2017. godine u ranim jutarnjim satima lišen slobode.

Sa ovom trojkom pobjegao je i H.R. rođen 1970. godine iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji se sumnjiči da je zajedno sa svojom suprugom E.R. rođena 1978.godine pomagao izvršiocima. Njihova pomoć ogledala se u davanju potrebnih informacija o starici, posebno vezanih za činjenicu da je bila korisnik strane penzije i da ima novac kod sebe. Navedene informacije pomagači su imali s obzirom da je ubijena bila tetka od E.R.

Radeći na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela došlo se do saznanja da se ova grupa može dovesti sa još jednim razbojništvom izvršenim na području Viteza tokom 2016.godine, kao i da su planirali izvršiti još neka razbojništva na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Viteza.

Istraga u povodu ovog krivičnog djela pokazala je punu posvečenost policijskih službenika u otkrivanju izvršilaca krivičnih djela, a to najbolje ilustruje i podatak da u posljednjih 14 godina na području Srednjobosanskog kantona ni jedno krivično djelo ubistva nije ostalo nerasvjetljeno.

URED KOMESARA

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/