Osnovan “BH-BLOK” u Gornjem Vakufu – Uskoplju

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Danas su u Gornjem Vakufu – Uskoplju povjerenik Naroda i Pravde – Kenan Crnica i predsjednik SDP-a Gornji Vakuf – Uskoplje – Edin Gekić , potpisali SPORAZUM o formiranju zajedničkog Kluba vijećnika u Općinskom vijeću Gornji Vakuf – Uskoplje, pod nazivom “BH BLOK”

Nakon potpisivanja sporazuma  povjerenik NiP-a Kenan Crnica za gvu.ba je kazao:

,,Ovo je početak jedne dugoročne suradnje sa fokusom na običnog građanina. Potpisivanje današnjeg sporazuma jako je važno za obje stranke između ostalog i zbog sprječavanja spinova kojima smo svjedoci ovih dana. Stavljanjem potpisa i formiranjem BH Bloka dokazali smo da Sdp i Nip nisu stranke ličnih interesa te da njihov glas u općinskom vijeću nije na prodaju. Narednih dana ćemo prezentovati Plan djelovanja koji želimo da implementiramo u periodu 2020- 2024. Iskreno se radujemo ovoj saradnji čiji je osnovni cilj poboljšanje kvaliteta života svih građana na području naše Općine”.

Edin Gekić predsjednik SDP-a za gvu.ba: ,,Izražavam zadovoljstvo danas potpisanim sporazumom koji je rezultat rada općinskih organizacija navedenih dviju stranaka. Već duže vrijeme pokušavamo objediniti opoziciju u općini Gornji Vakuf-Uskoplje kako bi sa političke scene poslali nacionalne stranke u političku historiju koje već duži niz godina općinu vode u pogrešnom pravcu tj. beznađe. Danas smo sa Narodom i Pravdom našli zajednički jezik, a to je ujedno i preslikana koalicija sa viših nivoa organizovanja političkih procesa i nadam se da će predstavljati budućnost politike u našoj općini. Sporazum koji smo danas potpisali u prostorijama OO SDP BiH Gornjem Vakufu- Uskoplju predstavlja aktivnost zajedničkog djelovanja u Općinskom Vijeću Gornji Vakuf-Uskoplje koji se temelji na suprotstavljanju postojećim politikama koje onemogućavaju ekonomski, pravni i socijalni oporavak i razvoj naše Općine. Cilj zajedničkog djelovanja jeste vlast vratiti u službu običnih ljudi, a ne političke stranke i pojedinaca, nego svakoga običnog maloga čovjeka tj. radniku i zemljoradniku! Također izradili smo Program rada 2020-2024.godina koji će biti vodilja našeg djelovanja u Općinskom vijeću, a u narednim danima biti će prezentovan građanima općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Iskoristio bi priliku i pozvao druge političke stranke koje nisu potpisnice sporazuma da nam se pridruže u našim pozitivnim procesima i da budu dio promjena u našoj lijepoj općini. Budimo odgovorni jer to naš narod zaslužuje!”

Sporazum prenosimo u cijelosti: 

Na osnovu odredbi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, (Službeni Glasnik BiH, broj: 23/01, 7/02, 9/02, 20/2,  25/2,  4/04,  20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/14  i 31/16,  političke stranke u Bosni i Hercegovini:

  1. Narod i Pravda, koju predstavlja povjerenik stranke, Crnica Kenan
  2. Socijaldemokratrska partija Bosne i Hercegovine, koju predstavlja predsjednik stranke Gekić Edin

zaključuju:

 

S P O R A Z U M

o formiranju zajedničkog Kluba vijećnika  u Općinskom vijeću Gornji Vakuf -Uskoplje, pod nazivom „BH BLOK“.

Član 1.

Sporazum predstavlja pravnu osnovu za formiranje zajedničkog Kluba vijećnika u Općinskom Vijeću Gornji Vakuf-Uskoplje.

Član 2.

Cilj sporazuma je:

  1. Permanentna aktivnost na suprostavljanju postojećim politikama i programima političkim strankama u Gornjem Vakufu-Uskoplju, koje onemogućavaju ekonomski, pravni i socijalni razvoj Općine;
  2. Jačanje povjerenja građana u institucije lokalne zajednice i uticaj na rad ostalih državnih organa u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Gornjem Vakufu-Uskoplju;
  3. Obezbjeđenje uvjeta za brži ekonomski i socijalni razvoja lokane zajednice, radi zaustavljanja iseljavanja mladih i ostalih radno-sposobnih građana.
  4. Jačanje demokratskog pluralizma u izbornom procesu u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje;

Član 3.

Predstavnici potpisnica Sporazuma, obavezuju se da u aktivnostima političkih stranaka i rada u Općinskom vijeću ( tribine, javni nastupi u sredstvima informisanja i drugo), kontinuirano  proklamuju  ideju zajedničkog nastupa u radu, radi realizacije ciljeva iz člana 2. Sporazuma.

Član 4.

Predstavnici potpisnica Sporazuma i njihova radna tijela, utvrdit će zajednički Programa rada 2020-2024.godina.

 

Član 5.

Sporazum stupa na snagu danom potpisivanja od strane predstavnika političkih stranaka koje zaključuju Sporazum.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/