OPREZ: Bugojanac zamalo ostao bez 1200 KM zbog internet prevare

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Anonimni čitalac iz Bugojna se javio u inbox naše Facebook stranice Bugojno Danas sa nevjerovatnim iskustvom gdje je zamalo ostao bez mobitela vrijednog 1200 KM. Za naš portal je rekao:

Neki dan sam postavio mobitel u vrijednosti 1200 KM na internet oglasnik olx.ba (bivši pik.ba). Prije 2 dana sam dobio poruku na engleskom jeziku (dokaz u galeriji) nakon čega mi je poruka bila sumnjiva odmah na početku jer mi je izgledala kao da je pisana preko Google Translate online prevodioca. Složio se da uplati novac nakon čega bih mu poslao mobitel, tražio je banovne podatke i e-mail.  Jutros u 09:24 sam dobio e-mail od RBC Royal Bank sa e-mail adrese RoyalBankonlineservicecare@accountant.com, kojoj je sjedište u Kanadi, dok sam ja trebao mobitel poslati u London, u mailu na engleskom jeziku piše “We are contacting you regarding the Transfer that was placed by Tereza Chovan the total amount of was sent to you as payment of an auction item and it has been Approved and the payment details are stated below : 760.00 EURO” (dokaz u galeriji) ovo je kao mail potvrde da je novac zaprimljen i da će biti poslan, 2 sata kasnije sam dobio drugi mail u kojeme piše “So we can confirm your account immediate, And credit your account. We have concluded the procedure for the transfer of the full payment to your account with authorization Payment Code: BAR2-0095-2342-228-BA ,under no circumstances should you send the Tracking Number of this item to the buyer unless you receive your confirmation that your money has been credited.” (dokaz u galeriji), dakle dolazi do promjene plana gdje mi traži broj za praćenje pošiljke tj. traži banka kako bi poslali novac na moj račun, sada umjesto da on meni prvo uplati novac, traži da pošaljem mobitel i da mu pošaljem broj za praćenje nakon čega će on poslati novac na račun, odnosno banka koja traži broj za praćenje pošiljke. Nakon toga mi je sve postalo sumnjivo te sam malo “googlao” i skontao da nisam jedini kojeg je pokušao prevariti, mnogo su nasjeli, ali je kasno bilo jer su već poslali svoje vrijedne pošiljke.

Budite oprezni kada kupujete i prodajete vrijedne stvari, tražite prodavače sa mnogo prodatih artikala, tražite susret uživo koji je najsigurniji prilikom prodaje/kupovine.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/