OO SDP Bugojno: Saopštenje za javnost

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Dokazani zaštitnik životne sredine, načelnik Općine Bugojno, Hasan Ajkunić, koji je svoja 2-3 mandata, između ostalih obećanja, dobio i na obećanju otvaranja rudnika i gradnji termoelektrane na Karalinci u Bugojnu, zajedno sa svojim stranačkim kolegom Amirom Šećibovićem, ministrom u Vladi SBK, u osvit novih Općih izbora, iznenada se okreću obnovljivim izvorima energije. U suncem obasjanoj Gračanici, na brdima jalovine iz rudnika lignita, kažu, gradit će se fotonaponska elektrana jačine 42 MW (megavata). Investicija vrijedna 30 miliona eura.

Lijepo zvuči ovo predizborno obećanje, ali i po riječima samih objavitelja ove vijesti, na ovu elektranu, koja sunčevu energiju pretvara u električnu, morat ćemo još dugo, dugo čekati.

Nadamo se da će je neko nekada u nekoj budućnosti i dočekati, jer po evropskim propisima i propisima Energetske zajednice, koje je i BiH članica, do 2050 godine moraju se zatvoriti sve termoelektrane u Evropi, pa i u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se, da vladajući neće brže-bolje imenovati direktora fotonaponske elektrane u izgradnji kao što smo godinama, donedavno, dok nije otišao u penziju, imali direktora termoelektrane u izgradnji u Bugojnu!
OO SDP BiH BUGOJNO

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o