OO SDP Bugojno: Ima li lijeka bugojanskom zdravstvu?

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kupuj-pametno-kupuj-domace/

Prije nekoliko dana je objavljen članak na stranici portala The Bosnia Times, najblaže rečeno, alarmantnom stanju u bugojanskom zdravstvu, s naglaskom na Opću bolnicu u našem gradu. Poražavajuća činjenica je, kako se navodi u tekstu, da je naš grad jedini, vjerovatno na svijetu, koji u bolnici nema niti jednog specijalistu.

Na sve ove stvari Klub SDP-a je i ranije upozoravao nebrojeno puta, prvenstveno kroz inicijative, pitanja, diskusije na rijetkim sjednicama Općinskog vijeća, no vladajuća većina (vijećnici SDA, HDZ, Nezavisne liste) ni najmanje se nije obazirala na to, očito stavljajući stranačke interese ispred interesa lokalne zajednice.

Ovo o čemu portal The Bosnia Times vrlo detaljno piše je nešto što Bugojanci već odavno znaju. Naime, mi, građani Bugojna, u borbi vladajućih za lične interese i primat u zdravstvu, iz ove priče izlazimo kao najveće žrtve. Već godinama ostajemo bez stručnog kadra kako u Općoj bolnici, tako i u Domu zdravlja, pa su pacijenti prepušteni čekanju na specijaliste iz Travnika, koji mogu primiti samo određen broj pacijenata.

Dok vladajuća većina priča o razvoju Bugojna koji se ne vidi, što pokazuju i ekonomski podaci protekle godine, podsjećamo da je još davne 2008. godine Bugojno imalo više doktora nego danas. Postavlja se pitanje onda o kakvom razvoju uopće možemo govoriti i na što se odnosi taj razvoj. Vrlo je poznata činjenica da se u Bugojnu u svim sferama, pa tako i u zdravstvu zapošljavaju samo podobni stranački kadrovi, često bez ikakve provjere o njihovim kvalifikacijama. Čini se da u takvim okolnostima čelnici Bugojna vide njegov razvoj, iako bi sve trebalo, kao što i sami znaju, biti na temeljima privrede koja je već odavno misaona imenica u našem gradu.

Nekada je zdravstvo u Bugojnu bilo na čvrstim nogama, nosilac u gornjevrbaskoj regiji, a danas je doživjelo potpuni kolaps, zahvaljujući lažnim patriotama koji imaju vlast na svim nivoima.
Pored slučaja Plave bolnice, o kojoj se već dosta pisalo, nekako u njenoj sjeni je ostao izgrađeni Aneks bolnice, višemilionski projekt, od prije otprilike dvadeset godina. Tada smo slušali da će njegovom izgradnjom bar djelimično biti nadomješteno ono što je trebala pružati Plava bolnica čiju je izgradnju prekinuo rat. Umjesto toga, taj dio bolnice nikada nije zaživio, već ga je duboko načeo zub vremena. Vijećnici, uprkos postavljenim pitanjima u vezi Aneksa, nikada ni u ovom ni u ranijim sazivima Općinskog vijeća nisu dobili nikakav konkretan odgovor zašto nije pušten u funkciju.

Sve ovo za posljedicu ima da iz našeg grada ljudi sve masovnije odlaze. U našim zdravstvenim ustanovama sve je manje stručnih kadrova, te smo se doveli do toga da se bojimo otići ljekaru i za najmanji zdravstveni problem, ne znajući hoće li nam imati ko pružiti uslugu.

Nažalost, prema raspoloživim podacima, situacija u bugojanskom zdravstvu neće biti bolja, jer i većina medicinskog osoblja već najavljuje odlazak.

OO SDP BiH BUGOJNO

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/