OO SDP BiH Gornji Vakuf-Uskoplje: Saopštenje za javnost

https://www.bugojno-danas.info/novo-u-dstore-ne-trebate-platiti-skuplje-najjeftinije-mjesto-za-tehniku/' https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/

Poštovani,
ovih dana imamo utisak kao da se svijet prestao kretati i da se cijela civilizacija urušava, kao da svi mi izgledamo bespomoćno, a istovremeno vladajuća koalicija u našoj općini (stranke SDA I HDZ) u svom tradicionalnom komformizmu, nadmeću se u politikanstvu, koristeći pandemiju kao priliku za vlastitu političku promociju.

Sramotan način donošenja općinskog budžeta za 2020. godinu, njegova struktura i raspodjela očito nema nikakve veze sa stvarnim stanjem u društvu, jer projekcija trošenja budžetskih sredstava nema nikakve veze sa pandemijom, nego za isključio realizaciju političkih SDA-ovih i HDZ-ovih interesa u cilju ponovnog osvajanja vlasti na narednim općinskim izborima.
Mi u SDP-u mogli bi sebi priuštiti luksuz i sačekati iduće izbore, kako bi narod kaznio vladajuće stranke za njihove greške. Ali to je nekorektno u situaciji kakva je danas, jer je u pitanju borba naroda za golo preživljavanje.

U situaciji da mnogi političari vladajućih stranaka u našoj općini na narednim izborima izgube pozicije, a do tada, narod sa druge strane može izgubiti izvore egzistencije pa i goli život, mi u SDP-u stavljamo političke i ideološke razlike po strani i nudimo konstruktivna riješenja u borbi protiv virusa i čuvanja ekonomije, te smatramo da nije vrijeme za jeftini populizam.
Kriza je otkrila sve surove istine o načinu vladanja koalicije HDZ i SDA u našoj općini, predhodne dvije i po decenije, gdje je jedini cilj bio osvojiti vlast i na osnovu bahatosti, licemjerstva, drskosti, primitivizma, manipulacije, lažnog patriotizma, krčmiti budžetska sredstva na principima Minder politike.

Moramo biti svjesni da svima kojima je država direktno zabranila rad, kao i svima onima koji su zbog odluka vlasti direktno doživjeli ekonomski udar, a takvih je mnogo, država mora doslovno isplatiti plaću i osloboditi svih vrsta davanja državi, sve dok se stanje ponovno ne stabilizuje.
Sada svi građani imaju dvostruki problem: korona virus i egzistenciju. Nezadovoljstvo je na sve strane, vlast se čini obezglavljena i pogubljena, političari koji su dobro živjeli baveći se isključivo tim zanatom su u mišjoj rupi, a općinsko vijeće, u našoj općini praktično ne funkcioniše. Užasno je sve to gledati i proživljavati u ovakvoj kriznoj situaciji.

Živeći dobro i sanjajući budžetske snove vladajući ne shvaćaju da sve nas vode u potpunu propast, dok običan čovjek koji već mjesec dana nije zaradio ni marku preživljava agoniju svjesan da nas čeka još teže u budućnosti. Dok značajan broj ljudi u našoj općini gubi posao i strahuju za zdravlje, a od onih koji rade i dalje se traže porezi, doprinosi, vračanje kredita, vlast u našoj općini daje maglovita obećanja.
Ništa dosad o obećanog još nije realizovano, a predstavnici vlasti u našoj općini ponekad se obrate narodu putem saopštenja i daju nova obećanja koje će zaživjeti ‘nekad’. Stanje je alarmantno i potrebna je hitna reakcija. Najgore od svega je to što obećana pomoć neće biti dovoljne za sve i poućeni dosadašnjim iskustvom sigurni smo da će zaobići one kojima je pomoć najpotrebnija.

Na osnovu svega navedenog, Općinski odbor SDP-a Gornji Vakuf-Uskoplje ovim putem poziva načelnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje, sve političke stranke koje imaju vjećnike u Općinskom vijeću da Hitno aktiviraju rad Općinskog vijeća, koje će u najkraćem mogućem roku izraditi i usvojiti rebalans buđeta za 2020. godinu, čiji fokus mora biti na mjerama borbe protiv zaraze i zaštite radnika i malih biznisa čije djelatnosti ne rade već mjesec dana. Smatramo da se s tim već uveliko kasni i da se to moralo uraditi bar dvije sedmice ranije.

Mi u SDP-u smo svjesni da u vrijeme ove planetarne krize moramo imati efikasnu i funkcionalnu vlast u našoj općini, a mi kao opoziciona stranka pored povremene kritike iste, moramo predlagati konstruktivna riješenja. U doba krize ne smije niko biti protiv dobrih prijedloga i odluka, a za takvo djelovanje i upravljanje krizom potrebno je političko jedinstvo svih političkih partija u našoj općini. Pozivamo sve političare u našoj općini da političke razlike ostave po strani i da radimo zajedno na riješavanju problema građana izazvanih pandemijom zaraze.Nemoguće je voditi borbu protiv virusa, spašavati ekonomiju, pomagati građanima u socijalnoj potrebi, a na drugoj strani imati nefunkcionalno Općinsko vijeće. Više nego ikada je potreban maksimalan angažman izvršne i zakonodavne vlasti u našoj općini, uz potpunu koordinaciju istih.

Općinski odbor SDP-a Gornji Vakuf-Uskoplje je izradio niz mjera i prijedloga koje imaju za cilj ublažavanje negativnog uticaja ove krize na ekonomiju naše općine, kao i set mjera za zaštitu zdravlja građana i smanjenja negativnog uticaja krize na građane koji su u socijalnoj potrebi. Način na koji je moguće implementirati predmetne mjere je predlaganje i usvajanje kroz rad Općinskog vijeća – rebalans budžeta za 2020. godinu, koje kako smo ranije naveli da ne radi.
S poštovanjem.

OO SDP BiH GORNJI VAKUF-USKOPLJE

https://www.bingotuzla.ba/2020/05/27/u-bingu-vikend-traje-cetiri-dana-28-5-do-31-5-2020/