OO SDP BiH DONJI VAKUF: MALINARI PROPADAJU – VLAST ŠUTI

https://www.bugojno-danas.info/

Pozivamo Vladu Srednjobosanskog kantona da hitno stane u zaštitu proizvođača malina. Odmah tražiti, putem tržišne, poljoprivredne i drugih nadležnih inspekcija, da otkupljivači ispoštuju potpisane ugovore i prezmu svu proizvedenu malinu. Hitno predvidjeti sredstva za ublažavanje štete koju trpe proizvođači malina. Zakonski sankcionisati sve koji su odgovorni za nastalu štetu.

U samo dvije godine priča o malinarstvu kao najperspektivnijoj poljoprivrednoj djelatnosti, o bosanskom „crvenom zlatu“ počela je da se pretvara u pravu katastrofu. Objavljene konačne otkupne cijene u većini slučajeva ne mogu da pokriju ni osnovne troškove proizvodnje, da ne pričamo o plaćanju uloženog truda. Pored toga, hladnjačari, koji otkupljuju maline, pokazali su se nespremnim da adekvatno odgovore proizvodnji, te, zbog zaustavljanja ili potpunog otkazivanja otkupa, svakodnevno propadaju ogromne količine voća.

Na sve to, organi vlasti, od lokalnih do najviših, ne reaguju ni na koji način. Sjetimo se da je pokretanje malinarstva u dobrome inicirano i podržano od strane države. Sada, kada ljudi prosipaju ubrane plodove, gledaju kako prezrela malina sama otpada ili, u krajnjem očajanju, uništavaju godine vlastitog truda, vlast šuti. Pozivamo nosioce izvršne vlasti na svim nivoima da, pod hitno, predlože mjere kojim će se bar djelimično ublažiti šteta koju će pretrpjeti malinari ove godine, a koja će se, izvjesno je, mjeriti milionima maraka. Potrebno je obezbijediti povećana sredstva za poticaje malinarima za otkupljenu malinu, kao i ublažiti štetu nastalu propadanjem ploda zbog neadekvatnog otkupa. Također, pozivamo nadležne inspekcijske organe da provjere koliko su ispoštovani ugovori potpisani između proizvođača i hladnjačara. Posebno se mora ispitati jesu li pojedini hladnjačari, u nastojanju da jedni drugima preotmu klijente, potpisali više ugovora nego što je objektivni kapacitet njihovih hladnjača.

Pored pobrojanog, neophodno je pošteno ljudima reći kakva je budućnost malinarstva u Bosni i Hercegovini, kako bi se, u slučaju da će se ovakva situacija nastaviti, mogli preorijentisati na druge kulture sa kvalitetnijom cijenom i sigurnijim plasmanom.

Ukoliko se sve navedeno ne ispuni, niko od vlastodržaca neće imati nikakvo moralno pravo da u septembru obilazi poljoprivrednike u traženju glasova za novi mandat.

ODNOSI S JAVNOŠĆU OO SDP BiH DONJI VAKUF

https://www.bugojno-danas.info/ https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://mfbanka.com/stednja/ https://www.bingotuzla.ba/akcija-za-pocetak-sedmice-pop-up/