OO SDP BiH Bugojno: Novi pad Općine Bugojno

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Posljednjih godina ljudi koji vode Općinu Bugojno: općinski načelnik Hasan Ajkunić predstavnici političkih stranaka u svojim javnim nastupima forsiraju za njih „vidni ekonomski razvoj Općine Bugojno, te neargumentovano tvrde da je naš grad Bugojno grad ugodnog življenja, a pritom zaboravljaju ključne alarmantne probleme u lokalnoj zajednici.

S druge strane, imamo zvanične podatke Fedralnog zavoda za programiranje razvoja, koji svake godine naprave izvještaj o socioekonomskim pokazateljima. Naime, svake godine imamo rang-listu razvijenosti svih općina Fedracije Bosne i Hercegovine. Općina Bugojno, prema posljednjem objavljenom izvještaju Federalnog zavoda za programiranje razvoja iz 2016. godine, od 79 općina u FBiH Općina Bugojno zauzima 58. mjesto, te se svrstava u grupu nedovoljno razvijenih općina. Podsjetimo se, prema objavljenom izvještaju Zavoda iz 2015. godine od 79 općina u FBiH Općina Bugojno zauzela je 55. mjesto, a u 2014. godini naša općina je zauzela 51. mjesto.

Vladajuća struktura na čelu sa načelnikom Općine Bugojno Hasanom Ajkunićem, situaciju u Bugojnu, koja je više nego alarmantna, prikazuje kao da sve funkcioniše u najboljem redu. Svjedoci smo da to nije tačno, a u prilog tome ide činjenica da već nekoliko mjeseci željno čekamo otvaranje fabrika, dolaske najavljenih španskih, ali i drugih investitora koji će poboljšati privrednu sliku Bugojna. Umjesto toga mi vidimo samo povećanje broja nezaposlenih na evidenciji Biroa za zapošljavanje, te svkodnevni odlazak mladih ljudi, ali i onih u srednjem životnom dobu. Odlaze čitave porodice, i vade kartu u jednom pravcu, što je i više alarmantno, ali niko od nadležnih ne reaguje, niti se oglašava. Pitamo se da li to znači da nisu svjesni ovog problema, ili se ne žele suočiti s njim. Ne želimo ni pomisliti, a vrlo je moguće je, da ovakva situacija odgovara lokalnoj vlasti, jer je idealna prilika za ostvarivanje ličnih i drugih interesa.

Mnogo već slušamo priča o industrijskoj zoni, kako u predizbornoj kampanji, tako i poslije, ali ništa konkretno se ne događa. Bugojancima se tim praznim obećanjima o dolasku nepostojećih firmi, između ostalog, nastoje zamazati oči.

Da ne bude da smo pesimistični, ostaje nada da će se bar nešto od pompezno najavljenih investitora ipak pojaviti, te olakšati već ionako dugi spisak Biroa za zapošljavanje, koji će se ovog ljeta još više povećati. Na evidenciju će se kao i svake godine prijaviti veći broj završenih srednjoškolaca i studenata.

Nadamo se da će naš načelnik, skupa sa svojim saradnicima konačno progledati i početi se baviti rješavanjem ekonomskih pitanja, a ne socijalnih, što je u interesu dugotrajne lokalne zajednice. Kranje je vrijeme da se sa „akobogda“ politike pređe na konkretna rješenja.

Iako često spominjemo da je ovaj grad u bivšoj državi bio jedan od privredno najrazvijenijih, ni ovaj put nije naodmet spomenuti, mnoge sredine koje su daleko bile iza Bugojno sada su miljama ispred nas, što potvrđuje činjenica Zavoda da su u Srednjobosanskom kantonu iza nas samo Jajce, Donji Vakuf i Dobretići.

OO SDP BiH BUGOJNO

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/