OO SDP BiH Bugojno: Kome odgovara nerad Općinskog vijeća

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/ https://www.facebook.com/livnobus/

Za razliku od većine drugih općina, Općinsko vijeće Bugojno i ovaj put je, nažalost, prepoznato isključivo po svom neradu.

Činjenica je da se problemi u našoj Općini i dalje gomilaju, načelnik Općine Bugojno i vladajuća većina koju čine SDA, HDZ i vijećnici Nezavisne liste, očito, ne smatraju da bi se Općinsko vijeće trebalo sastati i razmatrati moguća rješenja za ozbiljne probleme u našoj Općini.

Prisjetimo se da je početkom ove godine usvojen vrlo ambiciozan, ali realan, plan rada Općinskog vijeća, međutim realizirano je minimalno odnosno ni 20 % planiranog. Kao što je, nažalost, već postalo uobičajeno, jedino na papiru sve dobro funkcioniše, dok u stvarnosti vlada potpuna nezainteresiranost vladajuće većine da urade nešto za dobrobit naše lokalne zajednice.

Mi, kao Klub vijećnika SDP-a, tada smo pohvalili napisani program rada Općinskog vijeća, u predviđenom roku dostavili naše prijedloge u vezi s radom Općinskog vijeća, te sugerisali vladajućoj većini da se iskreno nadamo da će se predviđeno i ostvariti, jer naš Klub je uvijek za rad u interesu naše lokalne zajednice.

Na svakoj od proteklih sjednica Općinskog vijeća Klub SDP-a je imao svoje prijedloge tačaka za uvrštavanje na dnevni red sjednica, međutim da nikada nijedan prijedlog našeg Kluba, nije prihvaćen ide u prilog argumentu da vladajuća većina radi isključivo zarad ostvarenja isključivo vlastitih interesa.

Pored ostalog nebrojeno puta smo tražili izvještaj o izvršenju budžeta za unazad nekoliko godina, izvještaj o poslovanju javnih preduzeća i ustanova, jer smatramo da ne samo Općinsko vijeće, već i javnost imaju prvo da budu upoznati, ko i kako, upravlja novcem i resursima koji pripadaju svim građanima Općine Bugojno.

Klub vijećnika SDP-a i dalje će nastaviti tražiti ono što je zakonom propisano, bez obzira koliko to odgovaralo vladajućoj većini i načelniku Općine. Posebno ćemo insistirati na podnošenju izvještaja o izvršenju budžeta za 2015, 2016, 2017, 2018. i 2019. godinu, izvještaju o poslovanju javnih preduzeća i ustanova za 2018. godinu, informaciji o stanju u Domu zdravlja Bugojno i opravdanosti povećanja cijena usluga građanima koje su i onako do sada naplaćivane na nezakonit način. Također, tražit ćemo što hitnije raspisivanje konkursa za imenovanje upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima i ustanovama Općine Bugojno, kako bi se isti vratili u okvire zakonskog poslovanja, a s obzirom da je aktuelnim odborima već podavno istekao mandat.

Potpuno svjesni alarmantne situacije u našem gradu, smatramo da Općinsko vijeće mora raspravljati i tražiti rješenje za problematiku koja se tiče odlaska radno sposobnog stanovništva u zapadne zemlje u potrazi za boljom i svjetlijem budućnosti, pri čemu se, bojimo se, Bugojno pretvara u grad duhova.

Na kraju, tražimo od vladajuće većine da što prije zakažu sjednicu Općinskog vijeća, jer je vrlo neodgovorno i krajnje neozbiljno da od početka mandata, tj. trideset sedam mjeseci do sada smo imali tek 19 sjednica, iako je Poslovnikom o radu Općinskog vijeća definisano da se sjednice vijeća održavaju minimalno jednom u mjesecu.

Klub vijećnika OO SDP BiH Bugojno

https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/