OO SBB BUGOJNO: Čestitka u povodu 15. aprila Dana Armije RBiH

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Na današnji dan, prije tačno 28. godina počela je da djeluje Armija Republike BiH, zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Bosne i Hercegovine. Odlukom Predsjedništva Republike BiH, stvorena je oružana sila čiji je cilj bio da odbrani suverenitet i nezavisnost međunarodno priznate države, Republike BiH i da sačuva cjelovitost naše zemlje, kao slobodne države svih njenih građana i naroda. Armija RBiH je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih patriotskih snaga, izrasla je iz naroda i dala je svoj puni doprinos u odbrambeno oslobodilačkom ratu. Iza ove oružane formacije su sjajni vojnički uspjesi, velika oslobođena teritorija, koja je od neprijatelja bila okupirana. Sa tim se svaki Bosanac i Hercegovac može ponositi.

Nažalost, sve ono što je uslijedilo nakon okončanja ratnih dejstava za pripadnike Armije Republike BiH i njihove porodice daleko je od onoga što su zaslužili svojim učešćem i doprinosom u ratnim dešavanjima. Status demobilisanih boraca, članova porodica šehida, ratnih vojnih invalida nije onakav kakav bi trebao biti. Smatramo da je to stanje neopravdano i da, i pored nekih mjera realiziranih proteklih godina na popravljanju njihovog materijalnog statusa nije adekvatno i kvalitetno riješeno. Zbog svega, posebno demobilisani borci se s pravom osjećaju prevarenim i danas mnogi od njih ne doživljavaju na pravi način Dan Armije Republike BiH čiju su uniformu s ponosom nosili četiri ratne godine. Savez za bolju budućnost je kako na višim nivoima vlasti tako i na lokalnom nivou ukazivao i dalje će ukazivati na potrebu sistemskog rješavanja egzistencijalnih pitanja ove populacije našeg društva.

Po nama nije dovoljno kazati : moramo se boriti za porodice šehida- najbolje sinove naše zemlje, koji su dali svoje živote za slobodu BiH, demobilisane borce spominjati u kontekstu heroja, ratne vojne invalide, kao heroje koji su dali dijelove svoga tijela za državu … Uradimo uštede, dovedimo u red brojna nepotrebna udruženja i rasporedimo velike viškove sredstava, korektno na one koji zaslužuju život dostojan čovjeka, onakav kakav danas, u najmanju ruku, žive bivši borci susjednih zemalja.

U nadi da će do toga doći, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo 15. april dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

OO SBB Bugojno

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o