OO HDZ BIH Bugojno: Priopćenje za javnost Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Danas, 30. kolovoza, obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba, kojeg su Ujedinjene nacije proglasile Međunarodnim danom nestalih osoba i koji se obilježava širom svijeta u cilju podizanja svijesti o problemu nestalih.

Taj dan sjećamo se svih nestalih osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestali kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a čije su nam sudbine i mjesta ukopa nepoznati i iskazujemo potporu obiteljima koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo; saznati istinu o sudbini svojih sinova, očeva, supruga, braće i sestara…

U periodu od 1992. do 1995. godine na području općine Bugojno, stradalo je 311 Hrvata. 550 Hrvata prošlo je kroz zloglasni logor Stadion, devetnaest pripadnika HVO HR-HB i 14 civila još uvijek se vode kao nestali iako u našem gradu sigurno postoje osobe kojima je poznata njihova sudbina.

Pozivajući se na prava iz UN-ove deklaracije o ljudskim pravima, Ženevskih konvencija i njihovih dopunskih protokola, rezolucije međunarodnih konferencija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca o nestalim osobama na  Deklaraciju o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava čija je potpisnica i država BiH, Zakon o nestalim osobama u BiH te nebrojenim dokumentima i nezavršenim sudskim procesima; na današnji dan, 24. godine poslije  „nestanka“ bugojanskih Hrvata upućujemo apel svim nadležnim institucijama, u prvom redu tužiteljstvu BIH, odjelu za ratne zločine, za procesuiranje odgovornih i traženje odvedenih i nestalih bugojanskih Hrvata, kao i svih nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Obitelji nestalih osoba, nakon dugogodišnje neizvjesnosti i patnje, imaju pravo konačno saznati istinu o sudbini svojih najbližih.

Bugojno, 30.08.2017. godine

 

                                                                                    Predsjednik
OO HDZ BIH Bugojno
Igor Vrljić

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/