Održano predavanje o proljetnom razvoju pčelinjih društava

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U organizaciji Udruženja pčelara „Kalin“ u Kristalnoj sali općine Bugojno danas je održano predavanje za pčelare o proljetnom razvoju pčelinjih društava i pripremi za glavnu pašu.

O ovoj temi govorio je Rajko Radivojac iz Prijedora, bh stručnjak za uzgoj pčela i proizvodnju pčelinjih proizvoda, i autor nekoliko knjiga o pčelarstvu.

On je izrazio zadovoljstvo pozivom da dođe u Bugojno gdje ima priliku, kako je rekao, da se druži i razmjeni mišljenja s pčelarima koji su, kroz svoj dosadašnji rad, postigli veoma dobre rezultate, i pokazali veliku ljubav prema pčelarstvu.

Podsjetio je pčelare na osnove tehnologije pčelarenja, odnosno pripreme koje je neophodno izvršiti za glavnu pašu, kako bi se postigli što bolji prinosi meda.

-Osnova za uspješnu pčelarsku proizvodnju je jaka pčelinja zajednica, a do željenog rezultata u bilo kojoj oblasti može se doći samo predanim radom. Pčelarstvo je specifično – osim uloženog truda, potrebno ga je voljeti, kazao je.

Posebno su, dodaje, važne aktivnosti koje pčelari obavljaju na proljeće, s ciljem očuvanja dobrog zdravstvenog stanja pčelinjih zajednica i stvaranja dovoljnih zaliha hrane.

Također, neophodno je poduzeti potrebne mjere u slučaju pojave pčelinjeg parazita, i stimulativno prehranjivati pčelinje zajednice, kako bi se one što bolje razvile.

-Pčelari bi trebali aktivirati i higijensko pojilo na pčelinjaku kao mjeru za spriječavanje širenja pčelinjih bolesti, koje se prenose tim putem, proširiti pčelinje gnijezdo i da, u određenom trenutku, ograničiti maticu u polaganju jaja, da bi ostvarili što veće prinose meda kad krene glavna paša, istakao je Radivojac.

Fehret Muratspahić, predsjednik Udruženja pčelara „Kalin“ Bugojno, ističe kako su ovakva i slična predavanja uvijek korisna za članove ovog udruženja, ali i za one pčelare koji su tek nedavno krenuli u taj posao, shvativši da bi im on mogao donijeti pristojan prihod.

-Udruženje pčelara „Kalin“ postoji već tri godine. Zadovoljni smo dosadašjim radom, i vjerujemo kako će on u budućnosti biti još bolji. U programu rada svake godine planiramo ovakva predavanja, i raduje nas da su ona vrlo posjećena, naglasio je.

Po njegovim riječima, u narednom periodu bit će obavljen klinički pregled pčela svih članova Udruženja, što je jedan od prioriteta u radu, i potvrda kontinuirane brige o pčelinjim zajednicama na području općine Bugojno.

Udruženje pčelara „Kalin“ Bugojno trenutno broji 52 člana. Osim većine njih, predavanju su prisustvovali i pčelari iz nekih drugih općina SBK-a.

Autor: Mevlida Ridžal

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/