Održano predavanje i debata na temu mladih u Donjem Vakufu

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

U subotu, 24. decembra u maloj sali Doma kulture Donji Vakuf održana je Otvorena debata na temu mladih, njihovog položaja u društvu, problemima s kojim se svakodnevno susreću, te budućnosti mladih u svojim zajednicama. Pored mladih iz Donjeg Vakufa, prisutni su bili i mladi iz Bugojna i Gornjeg Vakufa – Uskoplja. Ovaj događaj je organizovan od strane Foruma lijeve inicijative.

Prije same debate, Amer Osmić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu održao je prezentaciju na temu “Mladi u magli”. Na osnovu podataka iz Studije o mladima u BiH,  mladi sa ovog područja su imali prvi put da čuju kako oni sami sebe vide, koja su njihova nadanja, očekivanja, vrijednosti, njihov stav o politici, demokraciji, političkom sistemu BiH i euroatlantskim integracijama. Studija je prezentirana javnosti protekle dvije godine, na izradi iste je radio tim istraživača sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gdje je jedan od autora studije Amer Osmić.

Nakon prezentacije uslijedila je panel diskusija i razgovor s publikom, panelisti su bili Generalni sekretar SDP BiH Irfan Čengić, zastupnik u Skupštini Srednjobosanskog kantona  Prof. Senad Slimović i Amer Osmić. Ostati ili otići? Zašto mladi odlaze iz SBK i BiH? Da li postoji jasna politika za mlade u BiH? Koji su naredni koraci da se poboljša položaj mladih? Koja je uloga akademske zajednice u izradi politika za mlade? Panelisti su iz svog polja djelovanja kazali jasne ciljeve i viziju kako u narednom periodu treba djelovati da se odlazak mladih iz BiH okonča, kako riješiti pitanje nezaposlenosti mladi koji je danas gorući problem u Bosni i Hercegovini. Moderator ove debate bio je Mahir Sijamija, politolog i politički aktivista Foruma lijeve inicijative.

U narednoj godini kao i u Donjem Vakufu razgovarat ćemo s mladima u drugim gradovima Srednje Bosne, Travniku i Fojnici te pokušati kroz ovaj način ojačati mlade, motivirati ih za zajedničko djelovanje i kreiranje društva gdje će oni biti ključni faktor u rješavanju njihovih problema, a i svih drugih problema s kojim se susreću zajednice u SBK.

Forum lijeve inicijative (FLI) je udruženje političkih aktivista i aktivistica, lijeve političke orijentacije, organizacija civilnog društva, sindikata, koji budućnost Bosne i vide u zagovaranju i razvijanju društva utemeljenog na socijaldemokratskim vrijednostima socijalne pravde i solidarnosti. Više na: www.fli.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/