Održan sastanak upravnog odbora Asocijacije “Zajedno za BH malinu”: Protesti, cijena maline 1,81 euro…

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Poštovani malinari,

upravo je završio prvi sastanak upravnog odbora Asocijacije “Zajedno za BH malinu”
Na sastanku Asocijacije „Zajedno za bh. malinu, održanom 30.06.2017. godine u Zenici, održanom povodom provokacija Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća u vezi objave moguće cijene maline u iznosu od 1,50 KM, Upravni odbor je definisao sljedeće

Z A K LJ U Č K E

Definisati cijenu maline na način da cijena maline bude usaglašena sa cijenom griza na europskom tržištu trenutno prosjek (1,81 euro), na dan isplate maline preuzete od otkupljivača tokom berbe i na način kako je definisano ugovorom.

Organizovati mirnu protestnu vožnju uz policijsku pratnju u nedjelju 02.07.2017 u periodu od 11:45 -12:00 sati kao znak upozorenja. Obavezuju se lokalna udruženja da definišu rute kretanja po gradovima.

U slučaju da ne dođe do objave cijene na način kako je definisano tačkom 1 ovog Zaključka, odnosno ako ne budu usvojeni zahtjevi Upravnog odbora Asocijacije „Zajedno za bh. malinu“ do 07.07.2017. godine, za kada je zakazan sastanak radne grupe pri ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva, u Novom Travniku, asocijacija će biti primorana da poduzme slijedeće korake:

Okupljanje svih proizvođača maline iz cijele države u Novom Travniku 07.07.2017. godine.
Ukoliko ni nakon okupljanja u Novom Travniku ne budemo imali odgovore na gore definisana pitanja, proizvođači će se uputiti ka Sarajevu svojim osobnim vozilima.

Ovom prilikom apelujemo na sve kolege proizvođače da ne nasjedaju na provokacije od strane dijela otkupljivača, te da ni u kom slučaju ne ugrožavaju malinarstvo u Bosni i Hercegovini, time što će određenim nepromišljenim postupcima (trovanjem nasada, plodova i drugim radnjama) dovesti u pitanje opstanak malinarstva u Bosni i Hercegovini.

Asocijacija se ograđuje od svakog vida neprimjerenog djelovanja, te zbog maćehinskog odnosa Saveza proizvođača jagodičastog i bobičastog voća BiH prema proizvođačima maline, Asocijacija, koja okuplja proizvođače maline s područja cijele BiH, javno se odriče rada i djelovanja navedenog Saveza, te uskraćuje podršku njihovom radu sve do momenta dok ne počnu djelovati u pravcu zaštite onih zbog kojih i postoje, a to su u ovom slučaju proizvođači maline.

Na kraju, Asocijacija moli sve aktere vezane za proizvodnju i otkup maline, kao i državne institucije, da krajnje ozbiljno shvate gore navedene zaključke i korake koje planiramo poduzeti, kako bi smo izbjegli puno radikalnije mjere i ovako ugrožene kategorije stanovništva u BiH, koje samo žele pošteno živjeti od svog rada.

Zenica, 30.06.2017. godine

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/