Održan sastanak načelnika Hasana Ajkunića, predstavnika OSCE-a i romskih udruženja

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Rješavanja problema romske populacije u lokalnoj zajednici s fokusom na obrazovanje i zapošljavanje bila je tema sastanka načelnika općine Hasan Ajkunić s Dervom Sejdić, monitorom za pitanja Roma pri OSCE-u i njegovom kolegicom iz ove organizacije i predstavnicom bugojanskog Udruženja Centar za majke „Đerdan“ Adisom Manjgafić.

Do sada su aktivnosti bile usmjerene na stambeno zbrinjavanje Roma, ali, kako je rečeno, u narednom periodu akcenat bi trebao da bude na zapošljavanju i, prije svega, obrazovanju pripadnika romske zajednice u Bugojnu.

Prilika je ovo da zahvalim načelniku Ajkuniću na svemu što je urađenom za pripadnike romske populacije na području bugojanske općine.I ovaj sastanak je bio konstruktivan i jedan je u nizu održanih s ciljem osnaživanja romske zajednice i njihovog integrisanja u lokalnu zajednicu -kazao je Dervo Sejdić, monitor za pitanja Roma pri OSCE-u.

Prioritet svih prioriteta je obrazovanje, jer samo obrazovan čovjek se zna boriti za svoja prava– kazao je Sejdić dodajući kako ovaj zadatak neće biti težak s obzirom na činjenicu da je načelnik Ajkunić s svojom administraciom pokazao volju da se romskoj populaciji pruži potrebna pomoć.

Naše aktivnosti su usmjerene na poboljšanje statusa romske populacije u cjelini, a posebno na osnaživanju žena i ostvarivanju njihovih ciljeva – rekla je predsjednica Adisa Manjgafić, Udruženja Centar za majke „Đerdan“ i članica Ženske romske mreže „Uspjeh“.Istakla je najvažnije pitanje zapošljavanje i obrazovanje Roma.

Do sada smo bili angažovani na stambenom zbrinjavanju pripadnika romske zajednice. Jedan od zadataka u narednom periodu je rješavanje socijalnih problema, zapošljavanje i obrazovanje– kazao je načelnik Hasan Ajkunić.

Istakao je da su budući prioriteti kvalitetni projekti koji će biti prepoznati i podržani od domaćih i međunarodnih organizacija i institucija.

rtvbugojno.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o