Održan Peti sajam „Zlatna jesen – Bugojno 2016.“

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Općina Bugojno u saradnji sa Asocijacijom organskih proizvođača SBK organizovan je Peti regionalni sajam poljoprivrede i eko turizma „Zlatna jesen – Bugojno 2016“.

Sajam je održan u ulici Zlatnih ljiljana, a svoje proizvode je izložilo oko dvadeset poljoprivrednih proizvođača iz oba bh entiteta. Izlagači su na štandovima i ovog puta nudili: voće, povrće, sokove i džemove, mliječne prerađevine, med i proizvode od meda, ljekobilje i druge proizvode.

Kraćim prigodnim obraćanjem, istakavši da se radi o proizvodima vrijednih ljudi koji vlastitim radom zarađuju za život, Sajam je otvori načelnik Općine Hasan Ajkunić.

Po otvaranju Sajma pojedinim poljoprivrednim proizvođačima su uručene zahvalnice. Za štand sa najboljom crvenom paprikom zahvalnicu je dobio Ihdija Sarajliću iz Pirića. Mirsad i Zemka Mehdić iz Sultanovića dobili su zahvalnicu za najraznovrsniji štand poljoprivrednih proizvoda, Safeta Burak za proizvodnju kupusa na površini većoj od 20 dunuma, Ahmed Husić za plasteničku proizvodnju, te Saldina i Jusufu Deliću, iz Udruženja ovčara i kozara općine Bugojno, za sireve i druge mliječne proizvode.

Za dosadašnju podršku u organizaciji pet sajamskih manifestacija u našem gradu Asocijacija organskih proizvođača SBK predsjedavajućoj OV Bugojno Greti Kuna i načelniku Općine Hasanu Ajkuniću uručila je po zlatnu korpu poljoprivrednih proizvoda.

Inače, Sejad Herceg iz Asocijacije „Organsko FBiH“ ovom prilikom je istakao kako će naša zemlja u ispunjavanju uslova pristupu EU morati imati najmanje 3 % organskih proizvoda u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, dok će poticaji proizvođačima organskih proizvoda iznositi minimalno 10 % od iznosa predviđenog za podršku poljoprivrednicima.

Osman Mešan/RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/