Odobren Nacrt zakona o štrajku: Ko štrajkuje plaća će mu biti manja

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na sjednici Nacrt zakona o štrajku.

Proteklog mjeseca, kada je ovaj nacrt utvrdila Federalna vlada, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača najavio ga je kao akt u nastavku reforme radnog zakonodavstva.

Aktuelni zakon o štrajku donesen je 2000. godine i treba donijeti novi koji će odgovoriti trenutnim potrebama sveukupnog ekonomskog stanja, kao i potrebama radnika nastalim u novim ekonomskim i tržišnim uslovima, najavio je i danas u Parlamentu ministar Drljača.

Za nacrt su pribavljena mišljenja reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata te je podržan 17. decembra od partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju Federacije.

Među osnovnim karakteristikama, Drljača je naveo da najavljeni novi zakon štiti radnike u štrajku te interese poslodavaca, iziskuje sigurnost i zaštitu zdravlja ljudi u vrijeme štrajka te zaštitu materijalnih dobara.

Štrajk upozorenja, solidarnosti i generalni štrajk, kategorije su koje novi zakon propisuje u mogućim oblicima izražavanja nezadovoljstva radnika. Štrajk se najavljuje poslodavcu dostavljanjem odluke o stupanju u štrajk najkasnije deset dana prije, a za štrajk upozorenja najkasnije pet dana uoči obustave rada.

Kod odluke o stupanju u štrajk, utvrđuju se radnički zahtjevi, razlozi za izražavanje nezadovoljstva, organ kojem se upućuju zahtjevi, vrijeme početka i mjesto štrajka, sastav štrajkačkog odbora i zastupnici radničkih interesa.

Cilj zakona je da štrajk bude krajnji oblik rješavanja kolektivnih radnih sporova, i to onda kad je mirno rješenje nemoguće.

Organizacija i učešće u štrajku pod uvjetima u ovom tekstu ne tretira se kao povreda radne obaveze i štrajkač ne može dobiti otkaz s posla. Dok štrajkuje, plaća će mu biti manja srazmjerno vremenu učešća u štrajku ako se drukčije ne dogovore poslovadac i štrajkački odbor, propisano je također.

fena

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/